KIŞ HAZIRLIKLARI, KURU YUFKA
Kış hazırlık tariflerini yazmak için epeyce gecikilmiş bir etkinlik oldu :) yenilmeye başlanılan, hatta bazıları şimdiden biten kış hazırlıkları için, çocukluğumdan özlemle hatırladığım kuru yufkayı konu olarak seçtim kendime. Kışa ve özellikle ramazan günlerine telaşla yetiştirilen, koşuşturma içerisinde bir kaç eve birden yardımlaşılarak açılan, odun ateşinde mis gibi kokular içinde yapılan kuru yufkalar.
Çocukların ateş ve hamurların yanına yaklaşılmasına izin verimezken, yavru kediler gibi merakla, yufkaların açılmasını, mis gibi odun ateşi ile karışan yufkanının dayanılmaz kokusuna yalana yalana uzaktan izlememize izin verilirdi :)
Annemin çok şey öğrendiği becerikli, tatar göçmeni, komşu ciciannemiz, acınaklı bakışlarımıza dayanamayıp, bir yufkanın arasına, biraz sanayağ sürerek bize uzattığında ise boğazsız ben, yemek yemeyen ben... nasıl yerdim.
Yufkalar açılır, işler kolaylanır sabırsızlıkla beklenilen ana sıra gelir. Demlenen yorgunluk çaylarının yanına saç üzerinde yapılan gözlemeler, sohbetler, kahkalar arasında yenilirdi. Yıllar sonra bu özlediğim kokuyu ve lezzeti kuzeli evden yazımda sizlere yazdım.
Ama bu defa yerler değişmiş, hamuru elleyebilen, oklava tutabilen, yufka pişirebilen ben etrafımızda ayni bakışlarla, sabırsızlıkla izleyen çocuklar...
İşte orada hazırlanan yufkalarla yaptığım börek ve de tarifi. Kuru yufkayı özleyenler için.
4-5 adet kuru yufka su ile ıslatılarak, yumuşatılır. Bu yufkalarla istediğiniz börek harcını, hazırlayarak istediğiniz yöntemle pişirebilirsiniz. İsterseniz sıvıyağ, yumurta, süt ile fırın tepsinize döşeyerek fırınınızda pişirebileceğiniz gibi, tavanıza döşeyerek tava böreği de yapılabilir.
Ben kısa zamanda hazırlandığı için tavada yaptım. Yufkaları tavaya yerleştirip, her kat arasına bir kasede hazırladığım, süt, sıvıyağ ve çırpılmış 1 yumurtayı karıştırarak fırça ile sürdüm. Orta katın arasına ise hazırladığım ıspanaklı harcı yaydım. Kısık ateşde bir süre altını kızartarak bir düz tabak yardımı ile ters-yüz yapıp, diğer tarafının kızarmasını sağladım.
Severim kış hazırlığını, Daha önceki yazımda nasıl abartarak domates konservesinin nasıl yapıldığını yazmıştım okuyanlar hatırlar :))
Dondurucuya yaz sebzeleri ve meyvelerini hazırlar koyarım. Taze fasulye başta gelir, sivri biber, dolma biber, közlenmiş kırmızı biber, közlenmiş patlıcan, bamya, mısır, taze barbunya gibi sebzeleri, böğürtlen, kırmızı erik, vişne, şeftali gibi dondurulmaya uygun meyveleri zamanında alır, sebze vakumlama ve paketleme aleti kullanarak, alışkanlık halinde her yıl dondurucuya hazırlarım.
Başka ne yaparım? turşu sever ben daha önce tariflerini verdiğim turşular hazırlarım. Merak ederseniz;
Yorumlar
bir de yufka kurularından teryağ ve balla bir şey yapardık ama adını hatırlamadım. Gece gece canım çekti.
Eline sağlık. Bir de kuru yufka bulabilsem...
Sevgiyle,
Nane Limon
Bu yıl Mersin-Taşucu'na giitiğimde ilk kez sıkma yedim. Tam buğday unundan yapılmış yufkanın içinde peynir ve yeşillik vardı. Bu gibi köpüklü ayranla tadı damağımda.
Bak şimdi yine canım çekti :)
Sevgiler.
***
Turşusuz olmaz :) Çiçek biber turşusu ağız yakmayan acısı ile çok lezzetli oldu. Nerdeyse bitmek üzere sizin için fotoğrafını yayınlarım.
Sevgiler.
***
Sevgili Gülriz,
Yufka yapılırken, odun ateşine karışan kokusu bana ahh !!! çektirir. Neler hatırlatır, neler...
Sevgiler.
***
Sevgili Nino,
:) tesadüf işte. Her türlüsü pek lezzetli olur, peynirlisi de.
Paylaşımını bekliyorum, afiyet olsun.
Sevgiler.
***
Münevver,
Sıcak yaz sahurlarında, erik kompostosu ile yediğim böreklerin tadını halâ özlemle hatırlarım.
Mümkün olsa da yufkaları paylaşabilsek.
Sevgiler.
Sevgilerimle...
böreği çok güzel oluyor,farklı bir lezzet oluyor.
elinize sağlık,yormuştur sizi ama bu güzellik için değer.
Ellerine sağlık...Hem sunumun hemde mamalar çok başarılı..Tebrik ediyorum canım
Sevgiler
bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.
***
Bocuruk,
Her yıl yufka yapılma zamanı Kuzineli eve yardıma gitmeye söz verdim :) (ne kadar yardımcı olabileceksem)
Onlar yufkalar açarken aralarında bir tane de olsa yufka açıp, sohbetlerine katılmak, o kokuyu yeniden bulmakdan mmutlu oldum.
Münevver'e yazdığım gibi paylaşmak mümkün olsa...
Sevgiler.
***
Sevgili Mutfak Havlusu,
Teşekkür ederim.
***
Nilay,
Teşekkür ederim, bir an önce böreği sıcak sıcak yiyebilmek sabırsızlığıyla, fotoğraflarda istediğim görüntüyü yakalayamadım aslında :)
Sevgiler.
Hiç kuru yufka veya kuru yufkayla yapılan börek yemedim..Ama öyle bir yazmışsın ki, yemiş kadar oldum ve aynı özlemi hissettim.. :)
Bir gün kuru yufkadan yapılan börek yersen Kuzine'yi hatırlarsın :)
Beypazarı'nda bulabilirsin.
Sevgiler.
***
Merhaba Longtime,
Omacın ne olduğunu bilemedim? ama araştıracağım.
Sevgiler.
ben tadımlık aldım, tava büyüklüğünde küçük yufkalar.
Deneyin derim, kısa sürede hazırlanabilecek kadar pratik.