13 Eylül, 2007

Bilen var mı?



Bu ne biberidir bilen varmı ?



Düzce-Gölyaka pazarından aldım. Turşu yapıldığını, adının da Avize Biber olduğunu söylediler. Döner dönmez 2-3 saat kadar :) araştırdım yok böyle biber yok ya da ben bilgiye ulaşamadım.
Sebze yetiştiriciliği konulu bir internet sitesine mail gönderdim, yanıt alamadım. Daha önce görenler adının çiçek biber olduğunu söylediler onu da araştırdım, yine sonuç alamadım.

Adını bilmediğim biberin turşusunu yaptım, birkaç tanesini fırın köftenin yanına sıraladım, hafif ağzı yakmayan acısıyla lezzet kattığı gibi görüntüsü ile şıklık kattı. Bakalım tuşusu nasıl olacak?


... ? BİBERİ TURŞUSU
  • 1,5 kg biber
  • 1 lt su
  • 2 yemek kaşığı turşuluk kalın tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı sirke
  • sarımsak 6 diş
  • birkaç tane limon tuzu

Kaynamış suyun içine sarımsak ve sirke hariç bütün malzemeleri karıştırın, soğutun. Yıkanan biberleri bir iğne yardımı ile birkaç yerinden delin, kavanoza yerleştiriken aralarına sarımsakları koyun, soğuyan suyu ve sirkeyi ekleyin.




Kıyamadım :) onca yoldan misafir gelmiş artık, ne yapsaydık?

20 yorum:

mina dedi ki...

Merhaba sevgili kuzine.çok güzel göründüklerini itiraf ederek, bu biberleri ilk defa gördüğümü söyleyeceğim.keşke yardımcı olabilseydim.mutlaka bilenler vardır.bu arada tırtılcığına çoook güldüm:)))sevgiyle....

Adsız dedi ki...

Aldığınız biber Rocotillo olarak adlandırılan ( Türkçe ismini ben de bilmiyordum) ve menşei Güney Amerika ( Şili ) olan orta derece acı bir biberdir.

Selin dedi ki...

Merhaba Kuzine;
kuzenim bu biberlerden saksıda yetiştiriyor.oda ismini bilmiyor ama kuruyunca dalından düştüğünü bu şekilde tüketildiğini söyledi, kırmızı ve yeşil renkte oluyorlar.resmini göndermemi istersen mail adresini vermen yeterli
sevgilerimle

kuzine dedi ki...

Merhaba Mina,
Gerçekten çok güzel bir görüntüsü var.
Tırtılcık onca yoldan gelince, konu mankeni yaptık mecburen :))

***

İsimsiz Okuyucu,
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Rocotillo olarak arayınca daha fazla bilgiye ulaştım.

***

Sevgili Selin,
Bu habere nasıl sevindiğimi anlatamam!
Kuzenden tohumunu yada fidesini nereden bulduğunu da öğrenebilirmisin?

Mail Adresim,
kuzine.posta@gmail.com

nino dedi ki...

harika gorunuyor biberler o minik misafirde pek guzel cikmis :D bu arada ananemin evinde yesil bir kuzine vardi onu animsadim fotolara bakinca :) hayirli ramazanlar

Asortik Krep dedi ki...

Benimde eski evin bahçesinde vardı..Yalnız kırmızı olunca toplayıp ipe dizip kurutuyordum ben onları..Eğer başka yerden bulamazsan bana haber ver,eski komşumdan isterim senin için tohumunu..Sarmaşık gibi uzun oluyor dalları ve kendileri tohumdan büyüyorlar.Ne yazık ki ben de adını bilmiyorum.

kuzine dedi ki...

Merhaba Nino,
Teşekkür ederim, misafir konu mankenimiz oldu :)

***

Merhaba Asortik Krep,
sonunda aradığım bilgiye ulaştım, yetiştirebileceğim bir bahçem yok, ama balkonumda yetiştirebilmeyi çok istiyorum.
Tohum konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgiler.

***
Sevgili selin,
henüz mailini alamadım, sabırsızlıkla bekliyorum.

Selin dedi ki...

Mal adresine ulaşamıyorum benmi bulamadım hemen gönderiyim?

kuzine dedi ki...

Selin'ciğim

kuzine.posta@gmail.com

esra dedi ki...

Merhaba,

bu biberi Mugla'da yetiştiriyorlar. Hatta annem geçen yıl turşusunu yapmıştı. Tohumu her yerde varmıs. Ithal tohum gruplarına bakarsanız eminim hemen bulursunuz. Belirtmeden gecemeyecegim; harika bir tadı var:)

kuzine dedi ki...

Sevgili Esra,
Ben bulamadım, nereden ulaşacağımı yazarmısın ?

Adsız dedi ki...

bibelere verilen turkce isim bence cok hos.
ama bende de merak uyandirdiniz. benim internette arastima sonucuma gore
ingilizcede jamaican red ve jamaican yellow denen turlere benziyor. asagidaki linklerden resimlerine bakabilirsiniz.
sevgiler, melek

http://www.tomatogrowers.com/hot3.htm


http://images.google.com/imgres?imgurl=http://home.acceleration.net/2000/HotPeppers/Yellow%2520Mushroom.jpg&imgrefurl=http://home.acceleration.net/2000/HotPeppers/peppers.htm&start=18&h=632&w=695&sz=66&tbnid=ilofarL47IfITM:&tbnh=126&tbnw=139&hl=en&um=1&prev=/images%3Fq%3Dmushroom%2Bshaped%2Bpepper%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Den%26rlz%3D1T4SNYJ_en___NL236%26sa%3DN%26ie%3DUTF-8

Adsız dedi ki...

yine ben melek,
evet evet yukaridaki tahminim dogru. bu birere Scotch Bonnet deniyor ve Karaib orijinli. Jamaican hot ile akraba.
ayyy bu merakda ne zor is aklima dusurdunuz. sonunda arastirmami tamamladim, bu aksam rahat uyurum artik ;) iste resimler ve daha fazla bilgi icin link:
http://www.thechileman.org/results.php?find=scotch+bonnet&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1

fılızınmutfagı dedi ki...

merhaba bende bu bıberlerı cok severım golyakada hıc raslamadım ne guzel sız bulmussunuz tekırdagda yetısıyormus en fazla bana oradan getırdıler cok guzel gorunuyorlar tohumunu saksıda yetıstırıyorum tursusunu afıyetle yeyın elınıze saglık

kuzine dedi ki...

Sevgili Melek,
yardımların için teşekkür ederim, verdiğin linklerle bir çok bilgiye ulaştım, resimleri tek tek inceledim.
Henüz Türkçe ismini bulamadım ama en yakışanını üretici bulmuş,Avize Biber bence yakışmış :))
Sevgiler.


***


Sevgili Filiz,
Gölyaka pazarına köylü satmak için sebze getirmiyor, buna çok şaşırdım.
Bu biberleri bir pazarcı küçük bir poşetin içinde satıyordu ben merakımdan aldım.
Sevgiler.

cafe gusto dedi ki...

Ziraatçıyım ama ilk kez gördüm.Sanırım yöresel farklılıktan.Çok şirinler.Güle güle yiyin...
sevgiler...

cocuklacocuk dedi ki...

ilk defa geçen yaz bağ komşumuzda yedim, tohumunu nazilli den dünüründen aldığını söylemişti. demek kayserinin havasını sevmiş bu biberler, biz de onları çok sevdik, tadının yanında bakmaya doyamadığınız şekilleriyle...tırtılı ise tanımıyorum, görmedim, bilmiyorum :)))

kuzine dedi ki...

Merhaba Cafe Gusto,
Çok araştırdım sonun da bir çok bilgiye ulaştığım gibi tohumunu da buldum.
Sevgili Selin bu konuda bana çok yardımcı oldu. Deneme üretimi yapmak istiyorum bakalım saksıda nasıl sonuç verecek.
Sevgiler.


Merhaba Özlem & fulya,
Bir çok yerde hobi olarak yetiştirildiğini öğrendim, pek yöre falan seçmiyor anlaşılan.
Bakalım saksıda nasıl yetişecek?

Turşusu şahane oldu, ağız yakmayan, hafifi acısı ve görüntüsü ile.

Tırtıl bizim uzak yollardan gelen misafirimiz:) ortalarda yok, kaybetti kendini :))

Sevgiler.

Ayra dedi ki...

Sanırım biberin adı "gül biber".. yani bu tabii halk arasındaki adı. Teyzemler kuşadası civarından getirmişlerdi geçtiğimiz yıllarda. E biz de kıyıp yiyemedik. :) kıpkırmızı olup kuruyana kadar sakladık..

Aslında ben iade-i ziyaretinize gelmiştim, ama biberleri görünce gevezeliğim tuttu işte.. :)

Sizin ki gibi bloglara bayılıyorum.
Hem pişir, hem fotosunu çek, hem de yaz. İyi sabır ve maharet.. :)

kolay gelsin..

kuzine dedi ki...

Merhaba Ayra;
Gül biber, çiçek biber, sapının ince ve uzun oluşundan sanırım avize biber şimdiye dek öğrendiğim isimleri. Rocotillo benzeri bir biber çeşidi.

Başka neler yapılabileceğini bilemediğimden, ben turşusunu yaptım. Hem görüntü şık oldu, hem tatlı acısıyla çok lezzetli bir turşu oldu.

Bana keyif verif veriyor :)) yapmaktan kayif aldığım bir çok şeyi bloğum aracılığı ile yapabiliyorum.
Yeni bir şeyler öğrenmek, bildiklerimi paylaşmak, yazma yeteneğim olmasa da birşeyler yazmak, amatörce de olsa fotoğraf çekmek...:))