07 Nisan, 2006

ARAKA SALATASI - ISPANAKLI MANTARLI GÜL BÖREĞİ

Hepiniz bilirsiniz işte ıspanaklı , mantarlı gül börek

Bu börek de, araka salatası da geçen hafta yaptığım kaçamaktan. Fırsat bulup yazamadım. Ben 5 çayı hazırladığımda masada bir rakı eksik oluyor. Ne yapayım yaa ben seviyorum bu üçlemeyi.

MALZEMELER

  • 2 adet hazır yufka (16 adet gül böreği yapılıyor)
  • Yarım kg fazla ayıklanmış yıkanmış ıspanak
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • bir kase kadar mantar
  • Tuz-karabiber

HARCI İÇİN

  • 1 bardak süt
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • 1 adet yumurta

YAPILIŞI

  • Teflon tavada biraz sıvıyağ ile soğanlar, pembeleşinceye kadar karıştırılır
  • İri doğranmış mantarlar eklenir.
  • Suyu süzdürülmüş ıspanaklarda eklenir.
  • Çok fazla karıştırmadan tuz-karabiber eklenir ocaktan alınır.
  • 8'e bölünmüş yufkalara harcı sürün, ıspanakları yufkalara eşit şekide paylaştırın.
  • İnce sigara böreği gibi sarıp etrafında döndürerek gül şekli verilir.
  • Yumurta sarısı sürülerek 220 derece fırında 20dk kadar pişirilir.



    ARAKA SALATASI


(Buna meze de diyebiliriz, rakıyla da güzel oluyor. (Oya'cığım yine kulaklarını çınlattım karda-rakı hep aklımda )

MALZEMELER
  • 1 kavanoz araka konserve
  • 2 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Büyük kase yoğurt
  • pul biber, çok az biber salçası

YAPILIŞI

  • Soğan sıvı yağda kavrulur biraz biber salçası eklenir.( ben tatlı kaşığı kadar ekliyorum)
  • Suyu süzdürülüp, sudan geçirilen arakalar eklenir.
  • Çok az su ve tuz eklenerek arakalar yumuşayınca kadar çok kısık ateşte bırakılır.
  • Arakalar suyunu çektiğinde servis tabağına alınır.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
  • Dereotu ile süslenir.

4 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Sobelendiniz tarafımdan :)

Mutfakta Zen dedi ki...

benlik bir menü olmus bu.
bugünlerde hamurislerine, tatlilara dönük oldugundan yüzüm, börekler beni fena halde cezbetmekte, yönümü salatalara dönmeye çalissam da..
tijen

Fatma and Kevin dedi ki...

Sevgili Kuzine, yazılarını konulara ayırman çok isabetli olmuş. Özellikle benim açımdan:)) Türkiye'den döndüğümden beri iki kez gülböreği denedim ıspanaklı olanından ama yufka bulmak malum imkansız burada. Ben de ne yaptım, börek hamurunu kendim yaptım ve yufka açtım hayatımda ilk defa. yufkaları mümkün olduğunca ince açsam da, börekler pişince sert olmuşlardı. Hamuru sadece su, tuz ve unla hazırlamıştım. Sonra, hamura maya katmaya karar verdim yufkanın yumuşak ve puf olacağını umarak ama bu sefer de yufkayı açamadım ve o hamurdan da içi pişmeyen peynirli ve ıspanaklı bir başarısız ekmek yapma girişimim oldu. Neyse, uzattım, kısacası börek hamuru nasıl yapılır konusunda birazcık bilgi verir misin lütfen. Poğaçalardan sonra şimdi de börek krizlerindeyim anladığın üzre...
Sevgiler,
Fatma.

kuzine dedi ki...

Fatma,
şimdiye kadar hiç evde açılmış yufka ile börek yapmadım. Hazır böreklik yufka kullandım. Ama Kurutulmuş yufkaları ıslatarak, börek harcı kullanarak yapılmış börekden yedim.
Bu yöntemle un ve tuzu süt ile yoğurarak ama iyi yoğurularak, hamuru özleştirerek (bu işlemi ekmek makinesinin hamur yoğurma kısmında yaptırıyorum)
Bu hamurdan ince yufkalar açabilirsin. Tarifini yazdığım (süt, yumurta ve sıvıyağ) harcı yufkaların üzerine bolca sürerek yufkaların daha yumuşak tutabilirsin. Benim kullandığım gibi iki kat değil tek yufka ile yapılabilir.

Maya ile yapılan hamurlar açılabilir ama bu defa börek olmaz:)Mayalı hamurun daha yumuşak olması için yine çok iyi yoğurulup, mayalanmasını beklemek gerekir.

Daha önce yurt dışından yazan arkadaşlar, bizim baklavalık yufkamıza benzer yufkaları bulabildiklerini yazmışlardı onlarla deneyebilirsin. Çok ince olduklarından benim gibi iki kat yerine üç kat olarak kullanabilirsin.

En son önerim :) dayanıklı, vakumlu yufkalardan gönderebilirim.
Bunun için mail adresime yazabilirsin.
Yine yapım aşamasında sorun olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Sevgiler.