28 Nisan, 2006

DOĞUM GÜNÜ PASTASI



Tavuk göğsü tarifini yazarken işte doğum günü pastası demişim ama pastayı yazmayı unutmuşum. Pasta geçen hafta halama yaptığım doğum günü pastası. Pandispanya tarifi Pastacı'dan her defasında ayni sonucu aldığım benim klasik pandispanya.
Biraz gönülsüz yazıyorum üzerini istediğim gibi süsleyemedim. Çilekler dolapta bozulmuş, üzerine yazı yazmaya uğraştım, beceremedim.
Hani şu pişirme kağıdını kıvırıp külah yapıp yazılar yazıyorlar, ben külah yapmayacak kadar beceriksizim.
Şöyle süslü süslü HALACIĞIM NİCE SENELERE yazabilmeyi çok isterdim.

PANDİSPANYA MALZEMESİ

  • 5 adet yumurta
  • 11 yemek kaşığı şeker
  • 11 yemek kaşığı un
  • 1 pk kabartma tozu
  • 3 kaşık kakao
  • 1 pk vanilya

YAPILIŞI

  • 11 kaşık şeker ve 5 yumurta mikserle çırpılır, (beyazlaşıp köpük köpük oluncaya kadar)
  • hazırladığımız 11 kaşık un+3 kaşık kakao+vanilya+kabartma tozu eklenerek düşük ayarda karıştırmaya devam edilir (akışkan hale gelinceye kadar)
  • 26 cm kek kalıbının altına pişirme kağıdı kesip yerleştirilir. Karışım üzerine dökülür.
  • Önceden ısıttığımız 170 derece fırında 25 dakika pişirilir. (kabarırmı? endişeniz olmasın her defasında 3'e bölecek kadar çok güzel kabardı ve pişti)
  • Pandispanya pişerken iç kremasını hazırlayalım.

KREMA MALZEMELERİ

  • 4 kaşık un
  • 6 kaşık şeker
  • 1 lt süt
  • vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı süt

YAPILIŞI

  • Un ve şeker ve sütü karıştırarak muhallebi kıvamında krema yapın karıştırarak soğutun
  • bir çay bardağı soğuk sütü krem şanti ile karıştırın (koyu kıvamlı olsun)
  • Soğuyan krema ile krem şantiyi karıştırarak mikserle köpük köpük oluncaya kadar mikserle karıştırın

HAZIRLANIŞI

  • Pandispanyayı düzgün, eşit şekilde 3 parçaya ayırın.
  • Her parçanın arasını vişne suyu ile ıslatın ve kremadan sürün
  • Arasılarına ince dilimlenmiş muz koyun.
  • Üzerini istediğiniz şekilde süsleyin .

26 Nisan, 2006

YALANCI TAVUK GÖĞSÜ



Hafta sonu halamın doğum günüydü. Tatlılar benden ona sürpriz yaptık. Herkezin bildiği yalancı tavuk göğsü ve doğum günü pastası.
Tatlılarla aram pek de hoş değildir, belirli günler dışında olsa da yesem krizlerim yoktur. Şerbetli tatlıları sevmem, sütlü tatlılar tercihimdir.
Tatlı bişeyler aklıma geldiğinde Tariş'in vakumlu paketlerinde kuru incir bana bir tepsi baklavadan daha tatlı gelir. Birde son günlerde dadandığım siyah kuru üzüm bazen; biraz derken bir kase falan yediğim olur. İşte herkezin bildiği; kolay, hafif, sütlü tatlı ve halama yaptığım doğum günü pastası.
MALZEMELER
  • 3 çay bardağı un
  • 3 çay bardağı şeker
  • 1 lt süt
  • vanilya



YAPILIŞI

  • Bir kapta 3 çay bardağı unu rengini değiştirmeden bir süre kavurun
  • üzerine 3 çay bardağı toz şeker, vanilya ekleyip altını kapatın.
  • üzerine azar azar karıştırarak 1 lt sütü ekleyin
  • tekrar ocağa alarak muhallebi kıvamında karıştırarak pişirin
  • damla sakızını ekleyin, ılınıncaya kadar mikserle çırpın.
  • silikon yada başka bir kalıba dökün ( ben arasına eritilmiş çikolata ekledim )
  • buzdolabında soğuyup katılaşıncaya kadar bekletin.



25 Nisan, 2006

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER



Cumartesi kaçamaklarımdan;
Yazdan közleyerek dondurucuda sakladığım kırmızı biberlerden yaptığım salata yada meze.

MALZEMELER

  • 4 ad közlenmiş, kabukları soyulmuş kımızı biber.
  • 4 ad közlenmiş, kabukları soyulmuş patlıcan
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • maydanoz, yeşil soğan
  • tuz, limon, zeytinyağ

YAPILIŞI

  • Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun(ben fırın ızgarasında yaptım)
  • Bir kapta çatalla ezerek püre haline getirin.
  • Ezilmiş sarımsakları ekleyin
  • İnce doğranmış maydanoz, yeşil soğanı ekleyin
  • Tuzunu, yarım limon suyunu istediğiniz kadar sıvıyağ ekleyerek, karıştırın
  • Közlenmiş kırmızı biberlerin içini dolduracak kadar bu malzemeden koyun.
  • sıcak suya daldırıp çıkardığınız yeşil soğan yaprakları ile bağlayın
  • Ben üzerine limon sirkesi-sıvıyağ gezdirdim

15 Nisan, 2006

SOSLU TAZE MAKARNA


Cumartesi kaçamaklarımdan; Lezzet 2006-Mart sayısında gördüğümüz domatesli makarnayı denedik. Tarifi biber salçası kullanmayarak aynen uyguladık. (umduğumuzdan çok oldu, bence yarısı bile 4 kişi için çok, denemeyi düşünürseniz yarım ölçü yapın) kalan makarnayı kurutuyorum.

TAZE MAKARNA

  • 720 gr un
  • 3 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı domates salçası
  • 1,5 çay bardağı su
  • serpmek için biraz un

YAPILIŞI

  • Elenmiş un, tuz karıştırın, ortasını havuz gibi açın yumurta, su ve salçaları ilave edin. Yoğurun. Pürürsüz hamur oluncaya kadar yoğurmaya devam edin. (ben ekmek yapma makineme yoğuttum, elim henüz hamur yoğuracak kadar güçlenmedi)
  • Hamurun üzerini örtüp yarım saat dinlendirin
  • Dinlenen hamuru un serperek oklava ile 2-2,5 mm kalınlığında hamur açın. ( hamuru birkaç parçaya bölerek makarna yapma makinesinden geçirdik)
  • Hamuru ince şeritler halinde kesin (makinenin en kalın ayarında kestik)
  • Tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağ eklenmiş kaynayan suda yaklaşık 10 k haşlayın, süzün
  • Üzerine sosunu ekleyin servis yapın.

SOSU

  • Domates püresi
  • 1 adet çok ince kesilmiş sivribiber
  • 1 diş sarımsak
  • 4-5 adet tombul sosis
  • 2 kaşık zeytinyağ
  • istediğiniz baharatlar, tuz
  • Bütün malzeme püre suyunu çekinceye kadar pişirilir.

13 Nisan, 2006

KEPEKLİ EKMEK- PAZI YEMEĞİ

Beypazarı'nda yaşadığım zamanlarda en çok özlediğim sebzelerden biridir. Pazarcı kadınlara sebzeyi anlatmaya çalıştım; adı pazı, şöyle büyük yaprakları olur, ıspanağa benzer dedim biz bilmiyoruz , bizim tarlamızda yok dediler.Sonra biri bunlardanmı istiyorsun? diye toplayıp getirdi. İşte bunlar dedim sevindim. Gelen pazıların yaprakları çok büyük, ekşimsi tadı var pişerken rengi kararıyor ama olsun her hafta pazarcı kadın getirdi ben pişirdim, yedik.
Yaz sonunda biri tarlasına davet etti tarlanın bir tarafı off pazı tarlası gözlerim yerinden fırladı.
Ne kadar çok pazı dikmişiniz, biraz toplayabilirmiyim? dedim. "Olurmu hiç kuzine hanım; biz onları söylemesi ayıp ineklere yediriyoruz, şeker pancarı yaprağı" dediler. Onca zaman pazı diye alıp yediğimiz meğer ineklere verilen pancar yaprağı imiş. Nedeseydim ? ben istedim.
Şimdi pazılarıma kavuştum haftanın birgünü şaşmaz pazı pişer benim evimde. Bu hafta becerebilirsem dolmasını sarmayı deneyeceğim.
PAZI YEMEĞİ



  • 2 demet pazı
  • 2 adet soğan
  • 2 adet kabukları soyulmuş domates+ 1 kaşık güneşte krutulmuş domates salçası
  • 2 adet sivri biber
  • yarım kahve fincanı pirinç
  • sıvıyağ (zeytinyağ)
  • tuz

YAPILIŞI

  • Pazılar yıkanır, temizlenir, doğranır
  • Biraz sıvıyağda soğanlar kavrulur, domates ve biberler eklenir
  • Doğranmış pazılar eklenir, karıştırılır.
  • tuz ve 2 adet kesme şeker atılır kendi suyu ile pişmesi için bırakılır, gerekirse sıcak su eklenir
  • yıkanan pirinçler de eklenir.

KEPEKLİ EKMEK (EKMEK MAKİNESİNDE)

  • 1 cup ılık su ve süt karışımı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 cup kepekli un + 1 cup tam buğday un
  • 1,5 tatlı kaşığı instand maya
  • Bütün malzemeler yazdığım sırada makinenin kabına konulur.
  • temel ekmek ayarında pişirilir

10 Nisan, 2006

ANKET DEFTERİ 1

Asortik Krep saklandığım yerde buldu beni. Ortaokulda iken anket defterlerimiz vardı, değişmeyen sorular olurdu, Hepimiz ayni şarkıcıyı ayni şarkıyı , ayni yemekleri, ayni artisleri severdik.
Hepbir ağızdan cırlaşa cırlaşa Nil Burak'ın "nasılda tatlı tatlı gülerdin yüzüme senden başkasını sevmezdiiiim" şarkısı söyler, Rafealla Carla gibi dans etmeye çalışırdık. Erol Evgin, Füsun Önal, Seyyal Taner, Erkut Taşkın, Ersan Erdura gibi Türkçe sözlü hafif müzik dinlerdi kızlar.
Kot pantalonumuzun markası, ısız ada sorusu mutlaka olurdu. Bunlar orta 1- 2. sınıfa iken böyleydi daha sonra kızlardan farklı müzikler dinlemeye başladım, onları da başka ebe-sobe de yazarım.

Şimdi yeniden böyle soruları cevaplandırmak, bana neler hatırlattı neler...

Cevap veriyorum;
1-Hayatınızın merkezinde olan yapılması tehlike içeren işleriniz
Yıllarca sigara kullandım henüz kurtuldum bu bağımlılığımdan,araba kullanmak

2-Melodilerin arkasından kanter içinde gittiğiniz, vazgeçemeyeceğiniz müzik lezzetleriniz
karma karışık bir liste işte çok çeşitli türde müzik dinliyorum ama kan ter içinde falan değil . Hangi birini yazayım çok var çok.. Ben sevdiğim şarkıları dinlerim bunun listesi çok uzun olur.

3-Yediğiniz halde" ben bununla doymam" diyecek kadar karşısında zayıf olduğunuz yemekler..
Zeytin yağlı taze fasulye, Mantı, sarılarak yapılan bütün dolmalar

4-İzlemekten keyif alarak rayting canavarına maruz kalıp yayından kaldırılan diziler..
Yedi Tepe İstanbul (iki kez tekrarını izlememe rağmen) Şapkadan babam çıktı hatırlayabildiklerim

5-Şu an" ben burada ne yapıyorum , kim getirdi beni buraya "sorularına maruz kalmaksızın ruhunuzun olmak istediği yer
Ege de bir kıyı köyünde biraz toprağı olan bir evde sevdiklerimle birlikte olsaydım neden burdayım diye sormak hiç aklıma gelmezdi.

6- Sobelediğiniz diğer blogger' lar. Sobe, sobe, sobe

1-http://lacocinadenilay.blogspot.com/
2-http://askbocugumveben.blogspot.com/
3-http://marifetteyze.blogspot.com/

07 Nisan, 2006

ARAKA SALATASI - ISPANAKLI MANTARLI GÜL BÖREĞİ

Hepiniz bilirsiniz işte ıspanaklı , mantarlı gül börek

Bu börek de, araka salatası da geçen hafta yaptığım kaçamaktan. Fırsat bulup yazamadım. Ben 5 çayı hazırladığımda masada bir rakı eksik oluyor. Ne yapayım yaa ben seviyorum bu üçlemeyi.

MALZEMELER

  • 2 adet hazır yufka (16 adet gül böreği yapılıyor)
  • Yarım kg fazla ayıklanmış yıkanmış ıspanak
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • bir kase kadar mantar
  • Tuz-karabiber

HARCI İÇİN

  • 1 bardak süt
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • 1 adet yumurta

YAPILIŞI

  • Teflon tavada biraz sıvıyağ ile soğanlar, pembeleşinceye kadar karıştırılır
  • İri doğranmış mantarlar eklenir.
  • Suyu süzdürülmüş ıspanaklarda eklenir.
  • Çok fazla karıştırmadan tuz-karabiber eklenir ocaktan alınır.
  • 8'e bölünmüş yufkalara harcı sürün, ıspanakları yufkalara eşit şekide paylaştırın.
  • İnce sigara böreği gibi sarıp etrafında döndürerek gül şekli verilir.
  • Yumurta sarısı sürülerek 220 derece fırında 20dk kadar pişirilir.



    ARAKA SALATASI


(Buna meze de diyebiliriz, rakıyla da güzel oluyor. (Oya'cığım yine kulaklarını çınlattım karda-rakı hep aklımda )

MALZEMELER
  • 1 kavanoz araka konserve
  • 2 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Büyük kase yoğurt
  • pul biber, çok az biber salçası

YAPILIŞI

  • Soğan sıvı yağda kavrulur biraz biber salçası eklenir.( ben tatlı kaşığı kadar ekliyorum)
  • Suyu süzdürülüp, sudan geçirilen arakalar eklenir.
  • Çok az su ve tuz eklenerek arakalar yumuşayınca kadar çok kısık ateşte bırakılır.
  • Arakalar suyunu çektiğinde servis tabağına alınır.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
  • Dereotu ile süslenir.

03 Nisan, 2006

TURŞU KAVURMASI



















Karadenizliler bilir. Fasulye turşusu kavurma yapmak için kurulur. Karadeniz'liyim yörede çok yapılır. Nedense ekşi, sarımsaklı, acı ne varsa seviyorum. Turşu kavurmasında hepsi var.

  • Turşusu kurulan fasulyelerden bir koca tabak alınır küçük küçük doğranır.
  • Biraz sıvıyağda bir adet soğan pembeleşinceye kadar (soğanın kavrulması ancak bu kadar şık anlatılır) karıştırılır, yanına biraz pul biber de yakışır.
  • Doğranmış fasulye turşusu da eklenir. Karıştırmaya devam edilir. Rengi değişinceye kadar kavrulur.
  • Servise alınır soğutulursa (soğumasına izin verilirse yani dayanabilirseniz) daha da güzel olur. (maydonozu ben ekledim ama yakışmadı)
  • Hmm bunun yanına evde yaptığım kara un ekmeği güzel eşlik ediyor. Ben ikisini birbirine yakıştırdım.

02 Nisan, 2006

Sigarayı bırakalı tam 1 yıl oldu, darısı sigara içenlerin başına. Bırakmayı denermisiniz?