Bilen var mı?
Bu ne biberidir bilen varmı ?
Düzce-Gölyaka pazarından aldım. Turşu yapıldığını, adının da Avize Biber olduğunu söylediler. Döner dönmez 2-3 saat kadar :) araştırdım yok böyle biber yok ya da ben bilgiye ulaşamadım.
Sebze yetiştiriciliği konulu bir internet sitesine mail gönderdim, yanıt alamadım. Daha önce görenler adının çiçek biber olduğunu söylediler onu da araştırdım, yine sonuç alamadım.
Adını bilmediğim biberin turşusunu yaptım, birkaç tanesini fırın köftenin yanına sıraladım, hafif ağzı yakmayan acısıyla lezzet kattığı gibi görüntüsü ile şıklık kattı. Bakalım tuşusu nasıl olacak?
... ? BİBERİ TURŞUSU
- 1,5 kg biber
- 1 lt su
- 2 yemek kaşığı turşuluk kalın tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay bardağı sirke
- sarımsak 6 diş
- birkaç tane limon tuzu
Kaynamış suyun içine sarımsak ve sirke hariç bütün malzemeleri karıştırın, soğutun. Yıkanan biberleri bir iğne yardımı ile birkaç yerinden delin, kavanoza yerleştiriken aralarına sarımsakları koyun, soğuyan suyu ve sirkeyi ekleyin.
Kıyamadım :) onca yoldan misafir gelmiş artık, ne yapsaydık?
Yorumlar
kuzenim bu biberlerden saksıda yetiştiriyor.oda ismini bilmiyor ama kuruyunca dalından düştüğünü bu şekilde tüketildiğini söyledi, kırmızı ve yeşil renkte oluyorlar.resmini göndermemi istersen mail adresini vermen yeterli
sevgilerimle
Gerçekten çok güzel bir görüntüsü var.
Tırtılcık onca yoldan gelince, konu mankeni yaptık mecburen :))
***
İsimsiz Okuyucu,
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Rocotillo olarak arayınca daha fazla bilgiye ulaştım.
***
Sevgili Selin,
Bu habere nasıl sevindiğimi anlatamam!
Kuzenden tohumunu yada fidesini nereden bulduğunu da öğrenebilirmisin?
Mail Adresim,
kuzine.posta@gmail.com
Teşekkür ederim, misafir konu mankenimiz oldu :)
***
Merhaba Asortik Krep,
sonunda aradığım bilgiye ulaştım, yetiştirebileceğim bir bahçem yok, ama balkonumda yetiştirebilmeyi çok istiyorum.
Tohum konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgiler.
***
Sevgili selin,
henüz mailini alamadım, sabırsızlıkla bekliyorum.
kuzine.posta@gmail.com
bu biberi Mugla'da yetiştiriyorlar. Hatta annem geçen yıl turşusunu yapmıştı. Tohumu her yerde varmıs. Ithal tohum gruplarına bakarsanız eminim hemen bulursunuz. Belirtmeden gecemeyecegim; harika bir tadı var:)
Ben bulamadım, nereden ulaşacağımı yazarmısın ?
ama bende de merak uyandirdiniz. benim internette arastima sonucuma gore
ingilizcede jamaican red ve jamaican yellow denen turlere benziyor. asagidaki linklerden resimlerine bakabilirsiniz.
sevgiler, melek
http://www.tomatogrowers.com/hot3.htm
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://home.acceleration.net/2000/HotPeppers/Yellow%2520Mushroom.jpg&imgrefurl=http://home.acceleration.net/2000/HotPeppers/peppers.htm&start=18&h=632&w=695&sz=66&tbnid=ilofarL47IfITM:&tbnh=126&tbnw=139&hl=en&um=1&prev=/images%3Fq%3Dmushroom%2Bshaped%2Bpepper%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Den%26rlz%3D1T4SNYJ_en___NL236%26sa%3DN%26ie%3DUTF-8
evet evet yukaridaki tahminim dogru. bu birere Scotch Bonnet deniyor ve Karaib orijinli. Jamaican hot ile akraba.
ayyy bu merakda ne zor is aklima dusurdunuz. sonunda arastirmami tamamladim, bu aksam rahat uyurum artik ;) iste resimler ve daha fazla bilgi icin link:
http://www.thechileman.org/results.php?find=scotch+bonnet&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1
yardımların için teşekkür ederim, verdiğin linklerle bir çok bilgiye ulaştım, resimleri tek tek inceledim.
Henüz Türkçe ismini bulamadım ama en yakışanını üretici bulmuş,Avize Biber bence yakışmış :))
Sevgiler.
***
Sevgili Filiz,
Gölyaka pazarına köylü satmak için sebze getirmiyor, buna çok şaşırdım.
Bu biberleri bir pazarcı küçük bir poşetin içinde satıyordu ben merakımdan aldım.
Sevgiler.
sevgiler...
Çok araştırdım sonun da bir çok bilgiye ulaştığım gibi tohumunu da buldum.
Sevgili Selin bu konuda bana çok yardımcı oldu. Deneme üretimi yapmak istiyorum bakalım saksıda nasıl sonuç verecek.
Sevgiler.
Merhaba Özlem & fulya,
Bir çok yerde hobi olarak yetiştirildiğini öğrendim, pek yöre falan seçmiyor anlaşılan.
Bakalım saksıda nasıl yetişecek?
Turşusu şahane oldu, ağız yakmayan, hafifi acısı ve görüntüsü ile.
Tırtıl bizim uzak yollardan gelen misafirimiz:) ortalarda yok, kaybetti kendini :))
Sevgiler.
Aslında ben iade-i ziyaretinize gelmiştim, ama biberleri görünce gevezeliğim tuttu işte.. :)
Sizin ki gibi bloglara bayılıyorum.
Hem pişir, hem fotosunu çek, hem de yaz. İyi sabır ve maharet.. :)
kolay gelsin..
Gül biber, çiçek biber, sapının ince ve uzun oluşundan sanırım avize biber şimdiye dek öğrendiğim isimleri. Rocotillo benzeri bir biber çeşidi.
Başka neler yapılabileceğini bilemediğimden, ben turşusunu yaptım. Hem görüntü şık oldu, hem tatlı acısıyla çok lezzetli bir turşu oldu.
Bana keyif verif veriyor :)) yapmaktan kayif aldığım bir çok şeyi bloğum aracılığı ile yapabiliyorum.
Yeni bir şeyler öğrenmek, bildiklerimi paylaşmak, yazma yeteneğim olmasa da birşeyler yazmak, amatörce de olsa fotoğraf çekmek...:))