HAMSİLİ PİLAV

Herkez bilir tarifini birçok kez yapılıp bloglarda tarifleri verildi ama bir karadenizli olarak benim de bloğumda olmalı dedim evirdim çevirdim yazdım. Nasıl sevdiğimi şöyle anlatayım; Hamile iken işim evime uzaktı, tabldot yemeklerinin kokusunu bile dayanamazken, öğle yemeği olarak hamsili pilav getirmiştim ama o zamanlar nasıl iştahlıysam sabah sabah çıkarıp çayın yanında yemişliğim vardır efendim. Dayanamam hamsili pilava.


HAMSİLİ PİLAV

Küçük 4 ölçü 4 kişilik güveç kapları ile (dayanamadım birini yedim)
1 kg kılçıkları ayıklanmış hamsi
2 adet soğan
1,5 su bardağı pirinç
nane, maydanoz, karabiber tuz
İç pilav yapılır, buna fıstık, kuş üzümü falan koyanlar da vardır ama ben sevmediğim için koymadım

Soğanlar ince ince doğradım, biraz sıvıyağda pembeleşinceye kadar karıştırdım, suyu süzülen pirinçleri ekledim, nane, maydanoz, karabiber ekleyerek tatlandırdım, pirinçlerin üzerini biraz geçecek kadar su ekledim, çok kısık ateşe aldım.

Diğer yandan yağlanmış güveç kaplarının içine kılçıkları çıkarılmış hamsileri sıraladım, üzerine suyu tam çektirmeden iç pilav koydum tekrar arasına hamsi sıraladım tekrar iç pilav ekleyerek üzerine fotoğrafta görüldüğü gibi hamsileri sıraladım .
Önceden ısıttığım 230 derece fırında yaklaşık 40-5o dakika hamsilerin üzerleri kızarıncaya kadar pişirdim.


Yorumlar

Nenoni dedi ki…
Oyoyoy gerçek laz böreğinden sonraa gerçek hamsili pilaavv. harika görünüyor eline sağlık.
Defne dedi ki…
Nasıl muhteşem bir görüntü bu!!

Kuzineciğim, her ne kadar bir Karadenizli gibi kahvaltıda canım istemese de :), öğle yemeğinin yaklaştığı şu saatlerde burnuma burnuma koktu desem yalan olmaz :)

Ellerine sağlık.
renkler dedi ki…
Süper! Ne zamandır aşeriyorum biliyor musun hamsili pilava. Bir yapamadım ve yiyemedim, sonra da rejim girdi. Neyse resimlere bakıp tarifi okumak bile güzel. Ben Giresun kökenliyim ama orada kimimiz kimsemiz yok. Babamın dedesi İstanbula gelince bağlantımız kesilmiş nedense. Ama lazlık kanımda var galiba. Bir de çocukluğumdan beri hep lazlar en iyi komşularımız oldu, onların elinde, onların yemekleri ile büyüdüm sayılır. Hamsili keki bile yiyen tek kişi olabilirdim çocukken bir ortamda:-) Eline sağlık.
sevilay dedi ki…
off kuzinecigim, benim istah acilmisken, birde böyle sey gördümmü, ben simdi hamsiyi nerden bulacaammmmmmm. Bende istiyorummmm.

Haftasonu icinde bende balik aldim, hamsi degil malesef, suan bulunmaz burada. Hamsi pilavini da cok severim, zaten bütün karadeniz yemeklerini cok severim. Ellerine saglik, bizim yerimizede yiiyiinnn.
Adsız dedi ki…
Kuzine merhaba
Hamsili pilavın çok güzel görünüyor.Hamsinin tam mevsimi sanırım birde güveçte ne lezzetli olmuştur kimbilir.Elinize sağlık.
Adsız dedi ki…
Bloğum
www.mordeniz.blogspot.com
Justin Biebery dedi ki…
Fotoğraflara bakarken neredeyse kokusunu hissettim dersem abartmış olmam. Ne kadar güzel görünüyor. Eline sağlık.
kuzine dedi ki…
Nenoni'ciğim;
pek gururlandım GERÇEK hamsili pilav, şöyle gibi öz hakiki laz böreği, hamsili pilav gibi :))


Defne'ciğim;
İstanbul'da yaşasan verilecek adreslerim vardı ama Ankara'da nerede yapıldığı hakkında hiç fikrim yok çoook eskiden Gençlik Parkındaki gemi şeklindeki lokantada laz yemekleri yapılırdı.
Ama Lazpi falan diye biyerler var sanırım.

Sevgiler.



Sevilay'cığım;
Çok üzüldüm, böyle göstere göstere canını çektirdim dimi. Bana adresini gönder, sana hamsi göndereceğim, yoksa boğazımdan geçmeyecek.
Sevgiler, bekliyorum.

Sevgili Renkler;
Siz böyle yazınca üzülüyorum, neyseki hamsi bulup, hamsili pilav yapabilirsin. Karadenizli olmakla laz olmak ayni şeyler değil ama Kanımızda var :)

Sevgiler.


Sevgili Hesna;
Karadeniz hamsisinin çıktığı şu günlerde tam zamanı, birde güveçte deneyin.
Sevgiler.

Sevgili Fatma;
Sana da mı koktu? çok üzüldüm, nesıl yapsak, paylaşsak ?adreslerinizi mail gönderin size hamsi gönderelim :)
Sevgiler.
Adsız dedi ki…
MErhaba,

LEziz tarifleriniz var :) Selamlar..
Adsız dedi ki…
ellerine sağlık harika görünüyor
uzun zaman karadenizlilerle bi arada kalınca bende yemiştim ve sonra müdavimi olduk bu yemeğin
ayrıca turşu kavurmanızıda çok beğendim (karadenizlilerin yani)
CaDı dedi ki…
Kuzineeeee, bu yapılır mı bana yaaaa!! "Ağzımın suyu akıyor"u bir deyim olmaktan çıkarttın haberin olsun. Böğürerek ağlamak istiyorummm!! Karadenizin bu kıyısında hamsi yokmu yaa, bırak hamsiyi herhangi taze balık yokmu? Hepsi donmuş geliyor pazara, kaç defa aradım talan ettim şehri yaa, ühühühüüüüü:)))
butterfly dedi ki…
Kuzinecim ellerine sağlık, görüntüler şahane, eminin lezzetleri de öyledir. Ben de bir süredir düşünüyordum bu pilavı yapmayı. Şimdi senden, tek kişilik porsiyonlar halinde, güveçte pişirme fikrini de aldım ya en kısa zamanda deneyeceğim:). Ellerine sağlık..
Nezaket dedi ki…
Eline saglik Kuzinecigim cok guzel olmus hamsili pilav. Simdi olsaydi da yeseydik degil mi? Kimbilir belki bende bir gun cesaret edip yaparim. Bir karadenizli olarak hamsili pilav hic yapmadim desem?
kuzine dedi ki…
Sevgili Hale;
Teşekkür ederim, bende sizin bloğunuzu inceledim, çok leziz tarifleriniz var.
Sevgiler.



Sevgili Melissa;
Karşı komşum hamsi ile pilavı yanyana düşünemiyoruz demişti. İkram ettiğimizde sizin gibi pek beğenmişlerdi.
Sevgiler.



Canım Cadı'cığım;
Üzdün beni, ahın mı tuttu bak. Fırından çıkarır çıkarmaz yemeğe kalkıştığımdam şimdi bile ağzımın içi kabarcıklarla dolu canım yanıyor.
Sende yaz adresini sana en yakın Hopa sınır kapısından gönderelim hemen.
Sevgiler Cadı'cık.


Sevgili Butterfly;
Birçok yemeği tek kişilik porsiyonlar olarak yapmayı seviyorum, servisi daha kolay oluyor.
Sevgiler.


Nezaket'ciğim,
Eminim daha lezzetlisini yaparsın, deneyin mutlaka.
Sevgiler
CaDı dedi ki…
Ayy canım yok yaa, çok üzüldüm şimdi. Afiyet şeker olsun, bal olsun. Valla şaka yapmıştım ben:( Göndermişle beraber canım, teşekkür ederim. Öptüümm..
sevilay dedi ki…
kiz o hamsiler buraya gelinceye kadar kokar:))
YesilErik dedi ki…
Hamsili pilav muhtesem gorunuyor. Ben de Karadeniz kokenliyim, hamsinin yeri ayridir :) Gecenlerde sardalyalisini denedim, o da fena olmadi. Malum, burada hamsi bulamiyoruz. Elinize saglik :)
kuzine dedi ki…
Yeşil Erik; sardalya hamsinin yabancısı sayılmaz, hamsi sananlar bile var :)
Sevgiler.
Tuba dedi ki…
Ayni annemin hamsili pilavi gibi olmus. merak ettim Karadenizli misin diye? Bu arada ben de benim yaptigim misir unu kuymagini tadmaya bekliyorum. Sevgilerle..
kuzine dedi ki…
Merhaba Tuba;
Evet :) biraz anne usulü hamsili pilav. Evet Karadeniz'liyim. Gelmek isterim ama bloğunu bulamıyorum, bana blog adını yazarmısın?

Sevgiler.
Küçük Sofra dedi ki…
Çok güzel görünüyor, ben de yapacağım şimdi. Hamsiler temizlendi :) Kuş üzümü ve fıstık koymayacağım..

Teşekkürler.

www.kucuksofra.blogspot.com
çiğdem dedi ki…
İyi ki varsınız. Yoksa yalan yanlış tariflerle insanlar alakasız tarifler almakta. Ben de sizin yaptığınız gibi hatırlıyorum hayal meyal. Kuş üzümünü, dolmalık fıstığı, bizim oralarda ve o zamanlarda görmedim bile. Ellerinize sağlık. Bir de lazların bayramlarda yaptığı beyaz bir helva vardı, sertçe. Onun tarifini bulamıyorum. Eğer tarifini bilen varsa ve paylaşırsa çok sevinirim. Teşekkürler.

Popüler Yayınlar