KARA ÜZÜM PELTESİ (PAPA)
Turşu tarifi beklenirken pelte tarifi. Geç kaldım biliyorum ama finduk finduk projesi için. Zamanında kıymetini bilemediğim kara üzüm. Çocukken oturduğumuz lojmanın kapısının önünde kara üzüm salaşı vardı.
Toplayıp yemek aklımıza bile gelmezdi. Çocukluk; üzümlerin içini yiyerek kabuklarını birbirimizin yüzüne atarak savaşırdık. Annemin bize uzun uzun yalvarmalarından sonra O'na kara üzüm toplardık. O'da bize bunu yapardı.
KARA ÜZÜM PELTESİ (PAPASI) 3 kişilik
- 3 su bardağı kara üzüm suyu
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 su bardağı şeker
- kavrulmuş fındık
Mısır nişastası, şeker ve üzüm suyu karıştırılarak pişirilir, pelte yapılır. Kaselere aktarılır. Üzerlerine kavrulmuş, iri çekilmiş fındık eklenir.
Not: Her hakkı
bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.
Yorumlar
Sevgiler...
Bunlar karadenize özgü kokulu kara üzümlerdir, başka bir yerde yetiştirildiğinde bu koku olmaz.
Yinede yapmak istersen küçük bir hile; hazır siyah üzüm suyu ile deneyebilirsin, bir çok markanın çeşitlerinin arasında artık üzüm suyu var.
Asma yaprağında sardalya şahane bir lezzet kolay kolay bıkılmaz gibi, hamsiyle deneyeceğim bakalım ayni lezzette olacakmı?
Kaz dağlarının Güre tarafındaki Hasanboğuldu tarafını görmüştüm, evciler tarafını ilk kez gördüm, her ikisi de bütün gününüzü geçirebileceğiniz görülesi güzellikte. (hazırlıklı gitmeyi unutmayın, temiz hava acıktırıyor, 40 derece sıcak bile olsa üşüyorsunuz)
Sevgili Behiye;
Ankarada'da yaşadığımız zamanlarda bu üzümü çok aradım. Sert kabukludur, içini emer yutarsın, kabuğu ile yemek imkansızdır.
Sevgiler.
Boncukcu;
kokulu üzüm :)) yerken hep de çocukluk gelir aklıma birde kabukları değdiği yere leke yapardı ki annem deli olurdu :))
pelte tarifini gordugumde bende cocukluguma gittim dersem abartmismi olurum.
cocukken oturdugumuz evin balkonunda olurdu siyah uzum ve yan komsumuz o uzumlerden "pepeşura" (yazılımında yanlıslık olabilir) yapardi...
bizede bir kase verirdi...
oturup afiyetle yerdim:)
sevgiler...
Bahçemizde bolca bulunan kara üzümlerden pepeçura yapıldığını duymuştum. Tarifini gördüğümde pepeçura sandım ama değilmiş. Neyse senin yaptığın kara üzüm peltesinin görüntüsü muhteşem. Muhakkak denemeliyim. Fakat ben kara üzümün suyununun nasıl çıkarıldığını bilmiyorum. Kevgirden mi geçiriliyor? Yanıtlarsan çok sevinirim. Sevgilerimle, Nilgün
Hazır üzüm suyuyla yapabilirmiyim diye sormak için yorumlara girdim ki sen zaten yazmışsın. Olsun ben yine de yazmak istedim sana. Ellerine sağlık. Çocuklar için de çok faydalı bir tatlı olur.
Sevgilerimle...
pepeşurayı hiç duymamıştım, biraz araştırdıktan sonra yapılışının benzer olduğunu öğrendim.
Siyah üzüm suyundan yapılmış pelte. (Lazcası papa)
:))Benim gibi çok tatlı sevmeyenler için afiyetle yenilecek tatlı.
Sevgili Nilgün;
Evet ezerek, kevgirden geçirilerek yapılabilir. Katı meyve sıkacağıda kullanabilirsin.
Ama çok da uğraşmak istemiyorsan hazır siyah üzüm suyu da kullanabilirsin.
Sevgilerimle.
Bocuruk'cuğum;
çocuklar içinde bizim içinde, bu tür ekşimsi, mayhoş tatları seviyorum.
Reçel değil, jöle kıvamında tatlı, :)) ben de ne isim bulsam bilemedim.
Mısır nişastasının daha fazla kıvam arttırma özelliği var. Bulamazsan buğday nişastasını daha fazla kullanarak kıvam tutturabilirsin. Dene şahane olur.
http://www.blogcu.com/birofiskedisinindunyasi
Normal nişastayı biraz daha fazla eklemen gerekir sanırım bu kıvamı tutturabilmek için, daha önce denemiştim.
ilginize çok teşekkür ederim :))) sık sık bekleriz belki size göre birşeylerde bulunabilir.
Biz sizi hergün severek izliyoruz ailecek, Camdan korkmadan bakmanıza bittik.
Sevgiyle.
Beğenmene memnun oldum. Çok da sağlıklı, denemek istersen hazır üzüm suyu ile yapılabilir.
Sevgiler.
Sevgili Defne;
:)Afiyetle yemekle en güzelini yapmışsın, kokulu kokulu mis gibi.
Benimki; çocukluğumda hatırladığım tadlara özlemden.
rizeliler pepeçura diyorlar ve istanbul'da yasayanlar için su siralar hala bulabilecekleri adres
göztepe'deki trize. basak'in (lezzetin izinde) linkleri arasinda bulabilirsiniz, mutfakta zen'de de vardir adres, basak'cigimla birlikte gitmistik. bir de isil'cigim. tavsiye ederim!
Bahsettiğin kara üzüm acaba kokulu üzüm mü??Zahmet olmazsa bilgi verirsen çok memnun olurum.Sevgiler..
Biz Kale içinde kaldık. Beğenmenize memnun oldum, teşekkür ederim.
Merhaba Damak tadı;
Evet kokulu, kara üzüm. Denemeyi düşünüyorsanız, hazır üzüm suyu ile de deneyebilirsiniz.
Sevgiler.
Bu pelteyi yillar once Rize'li bir arkadasimin evinde yedim, harikaydi tadi.. O uzumlerden simdi olsa ne guzel yapardim ben de:))
Ellerine saglik Kuzine..
Beğenmene sevindim, sevgiler.
Sevgili Hanife;
İstenilen meyve suyu ile hazırlanabilir pelte tarifi, ben annemin yaptığı pelteleri özlediğimden, kokulu üzümlerle yaptım.
Kokulu üzümlerden yine gelemez mi :)
Bütün ailem Hopa'lı laz dolayısıyla yazdığım gibi kaynak annem. O'da annesinden öğrenmiş. Biz üzüm peltesine papa diyoruz, ancak gelen yorumlardan Rize ve çevresinde Pepeçura denildiğini öğrendim.
Yazdığınız gibi orjinalinde çok inceltilmiş yani toz gibi kalmış mısır unu Annemin tabiriyle mısır ununun özü kullanılarak yapılırmış. Hatta laz böreğinin kreması yapılırken de bu mısır unu kullanılırmış.
Sonuçta her ikisi de üzüm suyunun koyu kıvama gelmesi için kullanılıyor ve tadında bir farklılık hissetmiyorsunuz.
Umarım yeterince açıklayabildim. Sevgiler.
ben kokulu kara üzümü Arhavi den alip Almanya da Potsdam da diktim ve son üc yildir cok güzel kokulu üzüm elde ediyorum, hatta bir cok Türk alman arkadaslarada fidesinden hediye ettim. Papasini arasi cocuklarimla yapiyoruz.