26 Eylül, 2006

KARA ÜZÜM PELTESİ (PAPA)



Turşu tarifi beklenirken pelte tarifi. Geç kaldım biliyorum ama finduk finduk projesi için. Zamanında kıymetini bilemediğim kara üzüm. Çocukken oturduğumuz lojmanın kapısının önünde kara üzüm salaşı vardı.

Toplayıp yemek aklımıza bile gelmezdi. Çocukluk; üzümlerin içini yiyerek kabuklarını birbirimizin yüzüne atarak savaşırdık. Annemin bize uzun uzun yalvarmalarından sonra O'na kara üzüm toplardık. O'da bize bunu yapardı.





KARA ÜZÜM PELTESİ (PAPASI) 3 kişilik

  • 3 su bardağı kara üzüm suyu
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı şeker
  • kavrulmuş fındık


Mısır nişastası, şeker ve üzüm suyu karıştırılarak pişirilir, pelte yapılır. Kaselere aktarılır. Üzerlerine kavrulmuş, iri çekilmiş fındık eklenir.

Not: Her hakkı
bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

30 yorum:

Fatma dedi ki...

Sevgili Kuzine, tariflerin birbirinden lezzetli görünüyor. Kara üzüm peltesi ise ekstra lezzetli. Buralardaki üzümlerde hayır yok. Ne tadlarında ne de görüntülerinde... Ama yine de bulabildiğim ilk kara üzümden yapacağım bu tarifi. Tariflerine eklediğin öyküler çok hoş. Ha bir de, asma yaprağında sardalya'yı erkek kardeşim yapmıştı ilk olarak 4-5 yıl önce ve kelimenin tam anlamıyla bayılmıştım. Bayıldığım herşeyi de sık sık yapıp kendimi bıktırdığım gibi, onu da haftada iki kez falan yapar olmuştum. Sonra bir daha hiç fırsatım olmadı yemeye. Ancak o bahsettiğin Kaz dağlarındaki yere mutlaka gideceğim bu yıl Türkiye'ye gidince. Teşükkürler paylaştığın için.
Sevgiler...

Behiye dedi ki...

Kuzinecim, bizim evin önünde de asma ağacı vardır, uzanır gider...Komik ama ben üzümü yutamıyorum:) Üzüm suyunu ise çok severim. Senin peltenin rengi de ne hoş, ellerine sağlık. Sevgilerimle.

boncukçu dedi ki...

Ya o memleket üzümü olsa da yesek şimdi, kayış gibi kabuğun altında ne lezzettir o :))

kuzine dedi ki...

Sevgili Fatma;
Bunlar karadenize özgü kokulu kara üzümlerdir, başka bir yerde yetiştirildiğinde bu koku olmaz.
Yinede yapmak istersen küçük bir hile; hazır siyah üzüm suyu ile deneyebilirsin, bir çok markanın çeşitlerinin arasında artık üzüm suyu var.
Asma yaprağında sardalya şahane bir lezzet kolay kolay bıkılmaz gibi, hamsiyle deneyeceğim bakalım ayni lezzette olacakmı?
Kaz dağlarının Güre tarafındaki Hasanboğuldu tarafını görmüştüm, evciler tarafını ilk kez gördüm, her ikisi de bütün gününüzü geçirebileceğiniz görülesi güzellikte. (hazırlıklı gitmeyi unutmayın, temiz hava acıktırıyor, 40 derece sıcak bile olsa üşüyorsunuz)


Sevgili Behiye;
Ankarada'da yaşadığımız zamanlarda bu üzümü çok aradım. Sert kabukludur, içini emer yutarsın, kabuğu ile yemek imkansızdır.
Sevgiler.

Boncukcu;
kokulu üzüm :)) yerken hep de çocukluk gelir aklıma birde kabukları değdiği yere leke yapardı ki annem deli olurdu :))

mor-cilek dedi ki...

merhaba kuzine
pelte tarifini gordugumde bende cocukluguma gittim dersem abartmismi olurum.
cocukken oturdugumuz evin balkonunda olurdu siyah uzum ve yan komsumuz o uzumlerden "pepeşura" (yazılımında yanlıslık olabilir) yapardi...
bizede bir kase verirdi...
oturup afiyetle yerdim:)
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Kuzine;

Bahçemizde bolca bulunan kara üzümlerden pepeçura yapıldığını duymuştum. Tarifini gördüğümde pepeçura sandım ama değilmiş. Neyse senin yaptığın kara üzüm peltesinin görüntüsü muhteşem. Muhakkak denemeliyim. Fakat ben kara üzümün suyununun nasıl çıkarıldığını bilmiyorum. Kevgirden mi geçiriliyor? Yanıtlarsan çok sevinirim. Sevgilerimle, Nilgün

bocuruk dedi ki...

Sevgili Kuzine,
Hazır üzüm suyuyla yapabilirmiyim diye sormak için yorumlara girdim ki sen zaten yazmışsın. Olsun ben yine de yazmak istedim sana. Ellerine sağlık. Çocuklar için de çok faydalı bir tatlı olur.
Sevgilerimle...

kuzine dedi ki...

Sevgili Mor Çilek;
pepeşurayı hiç duymamıştım, biraz araştırdıktan sonra yapılışının benzer olduğunu öğrendim.
Siyah üzüm suyundan yapılmış pelte. (Lazcası papa)
:))Benim gibi çok tatlı sevmeyenler için afiyetle yenilecek tatlı.

Sevgili Nilgün;
Evet ezerek, kevgirden geçirilerek yapılabilir. Katı meyve sıkacağıda kullanabilirsin.
Ama çok da uğraşmak istemiyorsan hazır siyah üzüm suyu da kullanabilirsin.
Sevgilerimle.

Bocuruk'cuğum;
çocuklar içinde bizim içinde, bu tür ekşimsi, mayhoş tatları seviyorum.

sevilay dedi ki...

Simdi senin bu pelteyi hic daha duymadim, baska adida varmi? Belkide yemisimdir, simdi bu recelmi? Tatlimi? Cok harika görünüyor, denemem lazim, tabiki misir nisasasini burda bulabilirsem:))

kuzine dedi ki...

Sevilay'cığım;
Reçel değil, jöle kıvamında tatlı, :)) ben de ne isim bulsam bilemedim.
Mısır nişastasının daha fazla kıvam arttırma özelliği var. Bulamazsan buğday nişastasını daha fazla kullanarak kıvam tutturabilirsin. Dene şahane olur.

cadı dedi ki...

Kuzine bunu normal nişasta ile yapsam olmaz mı acaba? Çok güzele benziyor doğrusu! Eline sağlık.

Adsız dedi ki...

ben üzüm falan yemiyorum ama ilginç tarif..ofistekilere söyliycem bi denesinler bakiym.sevgiler..
http://www.blogcu.com/birofiskedisinindunyasi

kuzine dedi ki...

Cadı'cığım;
Normal nişastayı biraz daha fazla eklemen gerekir sanırım bu kıvamı tutturabilmek için, daha önce denemiştim.

kuzine dedi ki...

Sayın Refik Duman ve Ailesi;
ilginize çok teşekkür ederim :))) sık sık bekleriz belki size göre birşeylerde bulunabilir.
Biz sizi hergün severek izliyoruz ailecek, Camdan korkmadan bakmanıza bittik.

Nezaket dedi ki...

Eline saglik, oyle guzel gorunuyor ki pelte, resimde nasil canli canli cikmis. Cok begendim. Deneyebilirmiyim bilmiyorum cunku uygun uzumu bulmam sorun olabilir. Ellerine saglik.

Defne dedi ki...

Ellerine saglik, harika bir goruntusu var. Gecen ay kayınvalidemin gondermis oldugu kara uzumler icin bicilmis bir tarif imis, tabii onlar istahla yendiler tarafimizdan:)ama olsun, bir kenarda durur tarifi, seneye has uzum suyundan yaparim yine.

Sevgiyle.

kuzine dedi ki...

Sevgili Nezaket;
Beğenmene memnun oldum. Çok da sağlıklı, denemek istersen hazır üzüm suyu ile yapılabilir.

Sevgiler.

Sevgili Defne;
:)Afiyetle yemekle en güzelini yapmışsın, kokulu kokulu mis gibi.

Benimki; çocukluğumda hatırladığım tadlara özlemden.

sevilay dedi ki...

Ben bizim burdaki dükkanlari bir arastirayim bi, insallah bulurum. Öptüm seni

Ebru dedi ki...

Sevgili kuzine siteyi yeni buldum ve dolaştım bizde her sene assos'a gideriz. (Kabile Motel'e) baktım sende o tarafları gezmişsin Biz çok beğeniyoruz. Bu arada pelte'de nefis görünüyor.Hiç yemedim ama eminim tadı çok güzeldir. siten çok güzel ellerine sağlık herşeh gönlünce olsun. sevgiler Ebru

Mutfakta Zen dedi ki...

kuzine'cigim,
rizeliler pepeçura diyorlar ve istanbul'da yasayanlar için su siralar hala bulabilecekleri adres
göztepe'deki trize. basak'in (lezzetin izinde) linkleri arasinda bulabilirsiniz, mutfakta zen'de de vardir adres, basak'cigimla birlikte gitmistik. bir de isil'cigim. tavsiye ederim!

damak tadı dedi ki...

Sevgili Kuzine,
Bahsettiğin kara üzüm acaba kokulu üzüm mü??Zahmet olmazsa bilgi verirsen çok memnun olurum.Sevgiler..

kuzine dedi ki...

Sevgili Ebru;
Biz Kale içinde kaldık. Beğenmenize memnun oldum, teşekkür ederim.


Merhaba Damak tadı;
Evet kokulu, kara üzüm. Denemeyi düşünüyorsanız, hazır üzüm suyu ile de deneyebilirsiniz.
Sevgiler.

munevver dedi ki...

Kuzineciğim,kokulu kara üzümü çok severim,Tijenin dediği yere bir bakayım.Eline sağlık.Çok beğendim.

Hanife dedi ki...

Gecen gun esim getirmisti minik minik uzumler, kokulu, kabugu kalinca, ama ici cok guzeldi. Sarap uzumu saniyorum.
Bu pelteyi yillar once Rize'li bir arkadasimin evinde yedim, harikaydi tadi.. O uzumlerden simdi olsa ne guzel yapardim ben de:))
Ellerine saglik Kuzine..

kuzine dedi ki...

Münevver'ciğim;
Beğenmene sevindim, sevgiler.

Sevgili Hanife;
İstenilen meyve suyu ile hazırlanabilir pelte tarifi, ben annemin yaptığı pelteleri özlediğimden, kokulu üzümlerle yaptım.
Kokulu üzümlerden yine gelemez mi :)

Adsız dedi ki...

BEN KARADENİZLİYİM VE RAHMETLİ OLAN BABAANNEM LAZDI O BİZE PEPEÇURA YAPARDI . KOKULU ÜZÜMLERLEDEN VE MISIR NİŞASATASI YERİNE MISIR UNUYLA NORMAL UNU KARİŞTIRIP KULLANIRDI OJİNALİ DE BU OLMASI GEREKİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM BU TARİFİ HANGİ KAYNAKTAN ALDINIZ.AYLA KARAHALİLOĞLU

kuzine dedi ki...

Sevgili Ayla Karahaliloğlu,
Bütün ailem Hopa'lı laz dolayısıyla yazdığım gibi kaynak annem. O'da annesinden öğrenmiş. Biz üzüm peltesine papa diyoruz, ancak gelen yorumlardan Rize ve çevresinde Pepeçura denildiğini öğrendim.

Yazdığınız gibi orjinalinde çok inceltilmiş yani toz gibi kalmış mısır unu Annemin tabiriyle mısır ununun özü kullanılarak yapılırmış. Hatta laz böreğinin kreması yapılırken de bu mısır unu kullanılırmış.

Sonuçta her ikisi de üzüm suyunun koyu kıvama gelmesi için kullanılıyor ve tadında bir farklılık hissetmiyorsunuz.

Umarım yeterince açıklayabildim. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

rahmetli babannemde pazarlı lazlardan .doğrudur ufak tefek farklılıklar olabilir.eşimin mesleği gereği türkiyeyi dolaşıyoruz özellikle yöresel tatlara ilgim var tarifleride topluyorum .ben pepeçurayı birkaç haliyle yedim. ama inceltilmiş mısır unuyla yapılanın ağızda o mısır unundan dolayı bıraktığı hafif damağa dokunur hissin daha hoş olduğuna inananlardanım .tatlılarda ufak görünen ayrıntılar ağızada daha hoş tatlar bırakabilir .bunları yazdığım için yanliş anlamayın. cevap yazdığınız içinde teşekkürler ayla karahaliloglu

irfan dedi ki...

Sayin kokulu kara üzüm sevdalilari,
ben kokulu kara üzümü Arhavi den alip Almanya da Potsdam da diktim ve son üc yildir cok güzel kokulu üzüm elde ediyorum, hatta bir cok Türk alman arkadaslarada fidesinden hediye ettim. Papasini arasi cocuklarimla yapiyoruz.

Kardeşim dedi ki...

Rengi çok güzel görünüyor...