03 Şubat, 2007

TUZLU KURABİYE

Yedi farkı bulun :)


Bir Kuzine okuyucusu servis tabağının kenarındaki kurabiyeleri figürlerini çocukken yediği gerçek kurabiyeler zannederek, tarifini istedi :)

Pastane tuzlu kurabiyelerinin lezzetini buluncaya kadar birkaç tarif denedim ve sonunda bu tadın çok benzer olduğuna karar verdim.

Farklı kurabiyeleri bulmak size düştü :))
Soruyu dikketle okuyalım; hangi kurabiyeler gerçek değildir ? yedi farkı bulun :)

MALZEMELER
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ (türk kahvesi fincanı)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı içine beyazı üzerine
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1,5 tatlı kaşığı mahlep
  • aldığı kadar un (yaklaşık 3 cup un kullandım)
  • YAPILIŞI
  • Oda sıcaklığında tereyağ+sıvıyağ+yoğurt+yumurta sarısı+limon suyu karıştırılır.
  • Un+tuz+şeker+kabartma tozu eklenerek yoğurulur ve hamur hazırlanır.
  • Küçük parçalar koparılır, istenilen şekiller verilir.
  • Önce yumurta akına daha sonra susam ve çörek otuna batırılır.
  • Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirilir.

Ekmek Yapma makinesinde hazırladığım hamurları şekil verme aşamasında çocuklara bıraktım. Yaptıkları kurabiyeleri sabırsızlanarak bekleyen mutfak kedileri :))

10 yorum:

munevver dedi ki...

Sevgili Kuzine,taziye mesajın için çok teşekkürler..Sağol arkadaşım...
Sevgiyle öpüyorum,nanelimon.

Behiye dedi ki...

Kuzinecim şimdi anlaşılıyor ama ben önceki tarifte anlamamıştım gerçekten:) Çok hoşmuş. Ellerine sağlık, sevgiler.

ibeking dedi ki...

ama hakkaten arada kaynamışlar :) çocukların heyecanı gülümseten cinstten..

flood dedi ki...

günaydın canım arkadaşım
ellerine sağlık, haftasonunun acısını undan şekerden tuzdan yağdan çıkarıyoruz. bizim evin aç kedileride böyle yapıyorlar. daha tepsi fırından çıkınca sıcak demeden patilerini uzatıyorlar ben onlara uslu durursanız veririm diyorlar, ve yaşasın sesleriyle beni bekliyorlar. sizlerede afiyet olsun
sevgilerimle

kuzine dedi ki...

Münevver'ciğim;
Sende sağol, sevgiler.

***

Behiye'ciğim;
Tarifi istenilince bende şaştım. Gerçek kurabiye sanılabileceği hiç aklıma gelmemişti :)
Sevgiler.

***

Sevgili İbeking;
Benzemeleri için çok gayret ettiler:) sonucu görebilmek için başından ayrılamadılar.

***

Sevgili Flood;
Çocuklar, küçük şeylerle mutlu oluyorlar.

Rabia dedi ki...

Merhabalar
siteniz çok güzel hem tarifler hem de site görünümü. Kurabiyeleriniz de hoş olmuş.
Sevgilerimle...

kuzine dedi ki...

Merhaba Rabia;
Hoşgeldin, bloğu beğenmene sevindim bu değişikliği yapalı çok olmadı biraz kararsız kalmıştım.
Teşekkür ederim.

Fatma and Kevin dedi ki...

Ah Kuzine, bu akşam kitap kulübü toplantımız bizde oldu. Toplantı için tuzlu kurabiye yapmaya karar vermiştim senin bu tarifini gördüğümden beri. Mahleb bulmak mümkün değil burada, aman mahlepsiz olsun ne olacak deyip tam yapmaya başlayacaktım, şöyle bir sırayla okuyayım dedim tekrardan ki şekeri nerede kullanacağımızı yazmamışsın. Hani hayal gücü zayıf biri değilimdir ama bu kadar doğaçlama bir tuzlu kurabiye yapmaya da elim varmadı misafirler için. Kendim için yapacağım önce bakalım nasıl olacaklar. Mahlebsiz de yapsam olur değil mi? Bir de şekeri nerede kullanacağız? Cehaletime gülme lütfen. Sevgiler.
Fatma.

kuzine dedi ki...

Merhaba Fatma;
çok haklısın, şekerin ne zaman ekleneceğini yazmamışım hemen düzelttim.
Mayalı hamur olsa idi şekerin ne zaman ekleneceği önemli oluyor ama kabartma tozu ile yapılan hamurlarda çok önemi yok, hiç konmasada oluyor ben ayni tarifi bu hafta kepekli köy unu ile yaptım, tuz yerine bir parça peynir ekledim, hamuru birkaç parçaya bölerek, elimle incelttim, kare kare keserek pişirdim. (kurabiye kalıpları ile de kesebilirsin) Kepekli unla yapılanı daha çok sevdim.
Mahlep kurabiyelere hoş bir koku katıyor, pastane kurabiyeleri gibi kokmasını sağlıyor olmasada olur.
Bu hamurdan ne kadar minik kurabiyeler yaparsan o kadar ağızda dağılan, gevrek kurabiyeler oluyor.
Sevgiler.

Not: Ben mahlepli istiyorum dersen, gönderebilirim :)

Fatma and Kevin dedi ki...

Çok sağol Kuzine, önce mahlebsiz deneyeceğim. Tadları yerinde olursa, mahlebsiz yapmaya devam ederim. Olmazsa, sana bir mahleb mesajı yollarım artık:) Önerin için çok teşekkür ederim.
Fatma.