28 Haziran, 2006

ÇEŞİTLEMELER

(Hemen belirteyim tabağın kenarlarında gördükleriniz yeşil zeytin değil, daha önceden yaptığım yeşil erik turşumun olmuş halleri)

  • Domates Çanağında ton balıklı, zeytinli, kaparili, ezme patlıcanlı salata :)
  • Süzme yoğurtlu, fesleğenli, naneli, sarımsak soslu salatalık kulesi :)
  • Közlenmiş kırmızı biberyatağında közlenmiş patlıcan ezme :)
  • Kepekli, ketentohumlu ekmek üzerinde taze kişnişli acıka:)
  • Yeşil erik turşusu

Bütün bunların hepsi sizin için yapıldı :)) Hüsnü Şenlendirici ve Ferhat Göçer'i izlerken keyiflerime keyifler katarak tadlarına bakıldı, sizler için tarifleri yazıldı.

Bu sıcak günlerde kuzine başında yemek yapmak içimden gelmedi, ben kendim uydurduğumu sanıyorum ama bir yerlerde okumuş da olabilirim. Sizde dilediğiniz malzemeleri kullanarak çeşitlemeler yapabilirsiniz.

DOMETES ÇANAĞI

  • Bir domatesin içini doldurmak için kullandığım malzemeleri yazıyorum siz sayıya göre artırabilirsiniz. Domatesin içi oyularak temizlenir, biraz tuzlanır. Diğer taraftan içi hazırlanır. Ben domatesle zeytin yemeği çok sevdiğimden zeytinli iç hazırladım, ince doğranmış sivribiber, kapari, maydonoz, fesleğen, ton balığı biraz közlenmiş kırmızıbiber ve patlıcan da ekledim. Tuz, limon, zeytinyağ gezdirip domateslerin içlerini doldurdum.

SALATALIK DOLMASI (Uydurdum)

  • Salatalıklar soyulur, ortadan ikiye kesilir, içleri oyulur, içleri tuzlanır. İçi için Birkaç kaşık süzme yoğurt içine 2 diş sarımsak rendelenir, kuru nane, fesleğen, dereotu, çok az pul biber ile karıştırılır. Tuz ve sızma zeytinyağ eklenerek salatalıkların içleri doldurulur.

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER VE PATLICAN EZME

  • Daha önce de tarifini yazdığım gibi hazırladım bu defa yeşil soğanım olmadığından böyle hazırladım. Bir közlenmiş kırmızı biber için bir közlenmiş patlıcan kullanarak hazırladım. Közlenen patlıcanlar, ezilir, içerisine çok ince doğranan soğan, sivribiber, maydanoz eklenir, yine limon kullandım limon, sızma z.yağ tuz ekliyerek biberlererin içlerine ekledim.

TAZE KİŞNİŞLİ ACIKA

  • Tekrar tarifini yazmıyorum Nenoni'de detayları var.

YEŞİL ERİK TURŞUSU

Kullandığım nane, dereotu, fesleğen, maydonoz ve kişnişi kendi ellerimle balkonda saksı içinde yetiştirdim. (yazarken nasıl gurulanıyorum) ilk defa kopardım fazla koparmaya da kıyamadım, demet demet maydanoz kullanan ben kıyamadığımdan birkaç sap maydanozla hazırladım ve konu mankenim bıcırık

(hande nerelerdesin ? gelmez oldun..)

18 Haziran, 2006

TOK EVİN AÇ KEDİLERİ


Çok çalışıyorum şöyle şahane pasta yapabilmek için her fırsatı değerlendiriyorum. Tadlarına söylenecek yok, ama üzerlerini de şöyle burcu gibi, pastacı gibi, Zuhal Yalçın gibi, Dilek, Hatice ... sayamadığım usta blogerler gibi süslemeyi beceremiyorum.
Hergün okuyorum, kopya çekiyorum, kitaplar alıyorum ortaya çıka çıka bu çıkıyor. Galiba ben vazgeçeceğim pasta yapmaktan.

İşte ortaya çıkan kocaman Babalar Günü Pastası ve dedenin etrafında bir dilim pasta için bekleşen tok evin aç torunları;

16 Haziran, 2006

NEDEN KUZİNE ?

Yorumu size bırakıp, yorumsuz aktarıyorum;
Milliyet Gazetesi 16/06/2006 tarihli Ece Temelkuran'ın Kuzine başlıklı yazısı.

KARALAHANA EZMESİ - (luqu ncaxeri)


Mutfağa girip yemek yapmaya zamanımız olmadı kutlamalar, geziler... Bu kadar bekledikden sonra çıkan yemek bu mu? diyeceksiniz. Evet bu;

Lahananın metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğunu biliyordum, bu arada dışarıda ölçüyü kaçırarak yenen yemeklerin arkasından moda deyimle (tereyağlı) zayıflama çorbası :) olsun istedim.

Karalahana ezmesi bazı yerlerde mancar denildiğinide duydum, Doğu karadenizde çok yapılır, benim evimde yılda bir yada iki kez, mısır ekmeği eşliğinde yapılır.
İçine fasulye koyanlarda vardır, bizde içine fasulye konulmaz, babaannemi elinde sopa ile bu yemeği dövdüğünü hatırlıyorum lazca Kirza denilen alet zamanın Laz blenderi :)
El ölçüsüyle yaptığımız bu yemeği size yazabilmek için anneme defalarca tekrarlatıp ölçü ile yaptım ki ilk kez deneyecek olanlar hayal kırıklığı olmasın diye;


KARALAHANA EZMESİ (2-3 kişilik)

  • 1 bağ karalahana
  • 2- 3 kaşık mısır unu
  • 1-2 kırmızı koza biber
  • 1 kaşık tereyağ
  • 1-2 tane karabiber
  • sıvıyağ-tuz

YAPILIŞI

  • Yıkanan lahana yaprakları ince, ince doğranır, kaynayan suda gazı çıkıncaya haşlanır, ilk haşlama suyu dökülür.
  • Tekrar üzerine sıcak su, koza biber, tane karabiber, tuz, sıvıyağ eklenerek lahanalar ezilecek kıvama gelinceye kadar pişirilir. (daha kısa zamanda pişmesi için ben düdüklü kullanıyorum)
  • İyice pişen lahanalar blender ile ezilir. Kıvam alması için mısır unu ekleyip bir taşım daha kaynatılır. Ben tereyağını biraz kırmızı pul biberle eriterek sonradan ekledim. (Alima-içyağı ekleyenler vardır)
  • Yanında mısır ekmeği ile birlikte servis yapılır.

Karadeniz usulü, kıtır kıtır mısır ekmeği sevdiğimden ve çabuk olması için, neredeyse lavaş kadar incecik mısır ekmeği yaptım.

Bire-bir ölçü kullanarak Mısır unu, tuz, ve sıcak su ile yoğurulur sulu kıvamda bir hamur olur. Teflon tavaya elinizle yayarak, çok kısık ateşte, kabuklanarak pişmesini bekleyin, düz bir tabak yardımı ile ters-düz yaparak diğer tarafını da pişirin.

Afiyet olsun.

10 Haziran, 2006

ÇOBAN EKMEĞİ VE OKS




Günlerdir tarif yok, denemek üzere aldığım notlar çoğaldı. Evde yemek yapmaya zamanımız kalmadı. Dersane, hızlandırılmış ders tekrarları, mezuniyet yemeği, sınav heyecanımızı yatıştırmaya çalıştık, gezdik.

Haftalar sonra kızımla birlikte ilk defa bir cumartesi günü karşılıklı kahvaltı yapabildik. Dersane sona erdi artık bu hafta ders çalışmasına izin vermedim. Yarın sınavı var bütün OKS sınavına girecek öğrencilere başarılar, annelere de sabır diliyorum. Bengisu kahvaltıya ne istediyse onlar yapıldı. Birbirine benzer ekmek çeşitlemeleri.

  • Sibel'den öğrendiğim zeytin ezmesini küçük değişiklikler yaparak denedim. Biz sevdik biraz tuzlu olmasının dışında hazır ezmelerden çok daha lezzetliydiler.
  • Şu herkezin bildiği peynirli kanapeleri, annem biz küçükken jet denilen ızgarada yapar Çoban Ekmeği bu diye bize yedirmeye çalışırdı.Tam çocukluk hep bu ekmeği kemirirken ( çünkü çok boğazsızdım) hayalimde kepenekli bir çoban, elinde kaval, arkasında koyunlar, kulaklarımda 2. sınıfta öğrendiğimiz; "Ey çoban nedir kederin, senden ırak mı? senden ırak mı sürüleriiiinnn... " çocuk şarkısı, bu ekmeğe neden ÇOBAN EKMEĞİ denildiği hayal etmeye çalışırdım. Yine de çok anlamış sayılmam peynir tamam, ekmek tamam ama yumurtayı nerden bulurdu ?
  • Annem yumurtalı kızarmış ekmeği de Balık ekmek diye yedirmeye çalışırdı. Bildiğimiz dilimlenmiş ekmeği yumurtaya bulayarak kızartılan ekmeklerin balıkla olan ilgisini de çözemedim.

Şu arkalarda görülen annemin incir reçelleri, nasıl yaptığını öğrendiğimde sizinle paylaşacağım.

Bu aşağıda gördüğünüz fotoğraflar sıkıntıdan zaman geçirmeye çalışan Bengisu'nun, kendisi blog açıncaya kadar bunları yayınlamamı istiyor. Yeni bloger aramıza katılmak için sabırsızlıkla, sınavın bitmesini bekliyor.

05 Haziran, 2006

BEYPAZARI

Yıllarca yaşadığımız Beypazarına bu kez turla gittim :) çok kısa zamanda bu kadar hızlı değişim olması bana şaşıtıcı geldi, kendi halinde sessiz, sakin ilçe, festivalin ikinci günü olduğundan çok kalabalıktı.
Özlediğim lezzetleri sizlerle paylaşmak isterdim ancak, havanın sıcaklığından ve yenilen yiyeceklerin kalitesizliğinden rahatsızlandım.
Arkadaşlarımla görüştüm, çocukların ne kadar büyüdüklerini gördüm hayretle, boyumca olmuşlar.
Turun alışveriş bölümü herkezin en keyif aldığı bölümdü. Deliler gibi alışveriş yapıldı. Dönerken "sağ eller havada" mutluluğuyla herkez birbirine yüzüklerini, küpelerini, bileziklerini gösteriyordu.

İşte gezinin özeti;

PAMUK SANDVİÇ EKMEKLERİ

Çok fazla görünen çeşit, aslında 3 çeşit hamurla hazırlandı. Aşağıda tarifini yazdığım hamuru ikiye böldüm yarısı ile şu şekilde açma diğer yarısı ile sosisli, kaşarlı minik sandviçler yaptım.
Yine Ekmek makinesinde hazırladığım tuzlu kurabiye hamuru ile zeytinli, peynirli kurabiye yaptım
Makinede hamur hazırlanıncaya kadar muflinleri hazırladım tarifi Pastacıdan. (süper oldular)

Ekmek makinesinde yaptığım sandviçler ekmekleri, pamuk gibi oluyorlar makinesi olanlar mutlaka denesinler.

:( aşağıdaki fotoğraftan başka fotoğrafım yok gece daha fazla fotoğraf almak için zamanım yoktu.

MALZEME

  • 1 cup ılık su+süt karışımı
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • yarım tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (mısırözü kullandım)
  • 3 cup un
  • 2 tatlı kaşığı instand maya

YAPILIŞI

  • Bütün malzemeleri ekmek makinesine sırasıyla koyun, hamur programını kullanın.
  • program sonunda (1:30 dk sonra) mayalanıp, kabaran hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekillendirin.
  • Fırın tepsisinda aralıklı olarak dizin, üzerine yumurta sarısı sürün ben üzerlerine haşhaş tohumu serptim.
  • 200 derecede 20 dk pişirin (fırını fansız kullanırsanız çok daha yumuşak oluyorlar)

Fırında o kadar çok kabardılar ki içindeki sosisler kayboldu, ben de ince ince kestiğim kaşar peynirleri, sandviç ekmeklerinin arasına koydum.

04 Haziran, 2006

YOLLUK




Bu sabah yolculuk var. Beypazarı'na gidiyorum, kahvaltıyı yolda yapacağız, bunlarda yolluklarımız;

çikolatalı muffin
Sosisli, kaşarlı küçük sandviç
Peynirli kurabiye
zeytinli kurabiye
açma

Tarifler ve dahası dönünce :))

Posted by Picasa