HAMSİLİ EKMEK
Bloglar arasındaki ekmek çeşitlemelerine bir yenisi de benden. Fransız, İtalyan falan değil Karadeniz usulü Hamsili Ekmek. Bu sıcakta uğraşılırmıydı? elbette uğraşılırdı kardeşimin isteği.
Bu hafta sonu kardeşim gelecek. Gelmeden bizden neler istediğini sorduk. Özlediği ve kendinin yapamadığı yemekleri sipariş verdi. Küçükken çok yemek seçer, balık yemez, kokusuna bile dayanamaz, halâ kurufasulye yemez, lahana sevmez, birçok yemeğin tadına bile bakmazdı. Seçtiği gibi de yapmasını da bilmezdi. İlk öğrendiği yemek makarna yapmak oldu.
Evde yalnız kaldığı bir yaz günü, döndüğümüzde tencerenin içinde birbirlerine yapışmış yarı pişmiş yarısı pişmemiş makarna bulduk. Çok acıkmış, yemekde yokmuş , makarna yapmış, yemiş, doymuş. Aslında yemek vardı.
Nasıl yaptın makarnayı ? dediğimizde; Çok kolaymış, ocağa su dolu tencere koymuş, içine makarnaları kırmış, sonra da tuzu koymuş, kapağı kapatmış sonra makarna olmuş , yemiş ve doymuş :)) çok kolay yemek yapar.
Hazırlanan siparişlerden biri de Hamsili Ekmek. (Sevgili Oya'cığımın da kulaklarını çınlatalım) Gelmeden hazırlayıp, dondurucuya koymak için yaptım, amaaa kendim için değil hem merak ettiğim için hem de sizin için birazını pişirdim. oyy çok özlemişim. Bilmeyenler hamsili ekmekde mi olur demeyin, bir deneyin, biraz tuzlu ekmek olduğundan mutlaka bol salatalıkla yiyin.
Bu hafta sonu kardeşim gelecek. Gelmeden bizden neler istediğini sorduk. Özlediği ve kendinin yapamadığı yemekleri sipariş verdi. Küçükken çok yemek seçer, balık yemez, kokusuna bile dayanamaz, halâ kurufasulye yemez, lahana sevmez, birçok yemeğin tadına bile bakmazdı. Seçtiği gibi de yapmasını da bilmezdi. İlk öğrendiği yemek makarna yapmak oldu.
Evde yalnız kaldığı bir yaz günü, döndüğümüzde tencerenin içinde birbirlerine yapışmış yarı pişmiş yarısı pişmemiş makarna bulduk. Çok acıkmış, yemekde yokmuş , makarna yapmış, yemiş, doymuş. Aslında yemek vardı.
Nasıl yaptın makarnayı ? dediğimizde; Çok kolaymış, ocağa su dolu tencere koymuş, içine makarnaları kırmış, sonra da tuzu koymuş, kapağı kapatmış sonra makarna olmuş , yemiş ve doymuş :)) çok kolay yemek yapar.
Hazırlanan siparişlerden biri de Hamsili Ekmek. (Sevgili Oya'cığımın da kulaklarını çınlatalım) Gelmeden hazırlayıp, dondurucuya koymak için yaptım, amaaa kendim için değil hem merak ettiğim için hem de sizin için birazını pişirdim. oyy çok özlemişim. Bilmeyenler hamsili ekmekde mi olur demeyin, bir deneyin, biraz tuzlu ekmek olduğundan mutlaka bol salatalıkla yiyin.
HAMSİLİ EKMEK
MALZEMELER- 1 Demet Pazı (burada öyle satılıyor yaklaşık yarım kg )
- Bir kase tuzlanmış Hamsi
- 2 adet orta boy soğan
- 2 adet domates
- 4-5 adet sivri yeşil biber
- 1 demet maydanoz
- 1 demet taze nane (ben taze nane bulamadım, 1 bardak kuru nane kullandım)
- Taze kişniş yada kişniş tohumu
- 3 su bardağı mısır unu (Daha ekmek tadında isterseniz miktarı artırabilirsiniz)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- sıcak su
YAPILIŞI
- Tuzlanmış salamura hamsiler suya konulup tuzu giderilir.
- Çok ince doğranmış pazı, soğan, sivribiber, domates, tuzu giderilmiş hamsi ve mısır unu eklenerek yoğurulur.
- 1 çay bardağı kadar sıvıyağ ve kıvamına göre sıcak su eklenerek yoğurulmaya devam edilir. (Kıvamı normal ekmek hamurundan daha akıcı olacak)
- Fırın kabına aktarılarak 170 derecede 60-70 dk pişirilir, üzeri iyice kızardığında fırından alınır.
- Afiyeler olsun
(*) Adı Hamsili ekmek ama Karadenizli olmayanlar tuzlanmış hamsiyi pek bilmezler bunun yerine herhangi bir balık tuz ilavesi ile kullanılabilir.
Yorumlar
E bu arada nasilsin? :))))
:)) sorduğun için,teşekkür ederim, iyiyim.
:))Bir sepet dolu şeyi hazırlayıp, havaalanına gönderelim, bana sarılmasanda olur.
Ben seni merak etmeye başladım Karadenizlimisin, bloğun yokmu ?:)))
Behiye'ciğim;
:)) kardeşimin şimdiki hali de pek farklı değil.
Sebzeli ekmek diyebiliriz, sizin yaptığınız otlu ekmek benzeri lezzette mısır unu ile yapılan ekmek, içerisinde tuzlanmış hamsi var, yerken hamsi yediğini farkedemiyorsun. İstersen hiç balık koymadan da yapabilirsin.
Mutfak Robotu;
Otlu ekmek diyelim, yöresel ekmek :) benim fikrim değil benzeri tariflerle yörede çok yapılır. Daha fazla mısır unu ekleyerek yapılır. Ben sebzesinin yoğun olmasını istediğimden böyle hazırladım.
Senin de ellerine sağlık, yaşadı kardeşin vallahi.
istahimin bu denli kabarmasina sebep olan cok guzel cektiginiz fotograf...
ellerinize saglik..
Afiyet olsun. Kulaklarını çınlattık, işin kolayına kaçmazsın aslında :)) arar, bulur, yaparsın hamsileri :)
Bilmeyenler denesin Pafuli'de yada Göztepe'de Trize'de hamsili ekmeği.
Sevgili Nezaket'ciğim
Hamsili olurda, güzel olmazmı? Erik turşunu merak ettim, nasıl oldu, beğendinizmi?
Sevgili Defnenin;
Hamsi bulamayan, ama merak edenler içi not düştüm, tuz ilaveli herhangi deniz balığı yada ançuez kullanarak deneyebilirsin.
Karadenizli olsam sulaleden birilerine yaptirirdim hepsini, havaalaninda sepet kucaklayana kadar :)) Blogum yoktur, zannimca da olmayacaktir ))
Al sana beni bugun cok gulduren bir sey http://www.resimload.com/140522/cmbxfwIh.swf
anlamini merak edersen http://sadettinpolat.zaxaz.com/?p=120
Sevgiler
bir ekmekçi olark itiraf etmeliyim ki bu hamsili ekmek beni aşar :)
Ama tatmak isterdim (ustasından) :)
:))Geliyorum dediğinde sepet hazırlanacak.
:))Defalarca dinleyip, bende güldüm, anlamını okudum ama pek bişey anladığım söylenemez. Kuzine ziyaretçilerinden yardım bekliyorum ne diyor yurdum insanı?
Beni utandırdınız, sizin ekmek ustalığınızın yanında benim ustalığım söz konusu bile olamaz.
Yöresel bir ekmek olduğundan denemek istemeyebilirsiniz?
size farklı gelebilir. Tatmak için
buyrun gelin, bekleriz efendim :)
Hamsili ekmegi hic yemedim ama nasil merak ederim ve canim ister anlatamam:) Bilmediginiz birseyi nasil cani isterse insanin, orasi baska tabii.
Tarifi not edecegim, Turkiye'ye geldigimde denemek icin.
Son notunuzda herhangi bir balik kullanilabilir demissiniz. Bu balikta salamura olmali mi?? Yoksa cigden tuzlayip kullanabilir miyiz??
Tarıfınızı deneyecegım.
Ellerınıze saglık.
Tadını merak ettiğin için, canın istemiş olabilir:)
Bir defasında dondurucudaki palamutu tuzlayarak denedim ayni lezzeti yakaladık. Lakerda ile deneyen arkadaşım var, ançuez ile de yapılabilir. Püf noktası düşük ısıda ağır ağır pişmesi.
Otlu ekmek gibi sebze ağırlıklı istiyorsanız mısır unu miktarı azaltılır, ekmek tadında istiyorsanız arttırılır.
Sevgili Zeynep;
Teşekkür ederim, bu yıl hamsi yiyemeden zamanı geçti. Kedili mutfakların kulaklarını çınlatma
sebebimizde hamsi bulamayışımız.
Selamlar
Kardeş ister de yapılmazmı ? istersen senin içinde yapılır.
Sevgiler.
Hamsili pilav bilen, hamsili ekmeğide bilir sanıyordum.
Hamsili pilava bayılırım :) şu derecede sabah kahvaltısını hamsili pilavla yapabilecek kadar. (bana pis boğaz diyebilirsiniz :) vede haklısınız)
Sevgiler.
Sevgili Kruidnagel;
Karadenizde Hamsi başka birşey balık başka birşeymiş gibi konu edilir. Yani Hamsiye balık denmez o hamsidir, diğerleri ise balık:))
Sevgiler.
http//www.blogcu.com.baharcicegi
Tarif aklimda ve en kisa surede deneyecegim..
Sevgiyle..
Bu hamsili ekmeğiniz hamsi kuşu ile aynımı acaba??çok merak ettimde
çok selam..
damak tadı
yemek tarifleri