23 Temmuz, 2006

BAHÇEDEN KATMERLİ ZEYTİNYAĞLI FASULYE :)



Biz katmerli poğaçayı Mutfak Güncesi Şaziye'nin katmer poğaçası diye yapıyoruz:)) ama beni tanıyanlar kuzine'nin katmerli poğaçası olarak tarif alıyorlar. Yazmadan geçemedim henüz denememiş olanlar varsa tavsiye edilir. Çok uzun zamandır yapıyorum. Her defasında mükemmel oluyorlar.

Geçen hafta Melike Abla kahvaltıya davet etti. Katmerli poğaça yaptım getirdim. Kahvaltıda olmayan yoktu ama kendilerinin yetiştirdiği, bahçelerinden topladıyıp sunduğu s.biber, semizotu, maydanozlar hepsine değerdi. Kendi bahçende yetiştirilen sebzelerin verdiği mutluluk da cabası.




Bende kendi çapımda küçük bir bahçe hazırladım olmaz sandığım garibim fasülyeler kendi boylarını geçen yabani otlara tutunarak büyümüşler. İnanılmaz ama küçücük 25 m2 bahçenin bir bölümünden ilk defasında 6 kiloya yakın fasulye toplayınca gayrete geldim. bahçenin otlarını temizledim, domateslere sırıklar takıp alt yapraklarını kırdım, çapaladım, biberlerden hayır yok ama domateste çok olacak gibi.

Bahçemizden

Fasulyesever ben (zeytin yağlısından başkasına rağbet etmem) bahçemizin ilk fasulyelerini, yaptım ve de afiyetle yedim efendim.

Hepiniz bilirsiniz Z.Yağlı fasulye; bu tarif benden. İlk öğrendiğimde yaklaşık 10 yaşındaydım. Evde Hürriyet gazetesinin verdiği yemek kitabını açarak aynen yapmış, düdüklü tencerede ayni sürede pişirdiğimden ikiye ayrılmış fasulyeleri yine de ben yaptım böbürlenmeleri ile yemiştik.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

  • 1 kg taze fasulye
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet kabukları soyulmuş domates
  • Zeytin yağ (ölçüsü size kalmış ama ben yaklaşık 1 çay bardağı kadar kullanıyorum)
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet kesme şeker
YAPILIŞI

  • Yıkanan fasulyeler, ayıklanır ve ikiye bölünür.
  • Geniş bir tencereye konulur, üzerine çok ince doğranmış soğan ve küp küp doğranmış domates konulur, tuz, kesme şeker ve yağı eklenerek kapağı kapatılır.
  • Çok kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi sağlanır. (kapağını açmadan sallayarak karıştırılması tavsiye edilir)

Hani nerede pişmiş hali diyenleri duyar gibi oluyorum; yedim efendim fotoğraflarını çekecek kadar sabrım kalmadı yedim efendim. Bir dahakine bakarız hemen hemen hergün fasülye pişer bu evde. Neye faydası vardır bilmem ama ben hastasıyım fasulyenin.

Böyle zeytinyağlımı olur ? diyenlere; ben bayılıyorum.

16 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Ne güzel Kuzen, on metrekare bile olsa insanın kendi sebze bahçesi olmalı. Fasulyelerden turşu da yapsaydın.

Hande dedi ki...

Hah Kuzinecigim iki gozum,

asil boylesi guzel olur. Hafif ve leziz. Tabii cok kisik ateste usul usul pisirmeyi ihmal etmemek kaydiyle dedigin gibi. Cok su da eklemeden.

Ne alakadir bilmem ama illa bir kasik yogurt eklerim kenarina yerken, bir dilim guzelim koy ekmegi denk gelirse yanina benim icin ziyafettir.. Bir deeee boncuk ayseden piser bizim zeytinyaglimiz. Yassi da guzel ama ben yine boncukkk derim.BONCUK (manken arkadas) nasil bu arada?

Kalasin saglicakla.

Hande dedi ki...

Sey ehem BICIRIK demek istedim.

kuzine dedi ki...

Sevgili Oya;
Bütün hayalim bu biraz toprağım olsun, küçük sebze bahçeleri yapıyım, büyüdüklerini göreyim.
bende kalandan yaz turşusu yapmayı düşündüm.

Sevgili Hande'ciğim;
fasulye ile yoğurdu yanyana düşünemedim, ama gülersin bilirim ama yanında pilav yemeyi severim, birde çoban salata off yani offf olur.
Taneli taneli boncuk ayşe fasulyeye bayılırım ama ben tohum seçmeyi bilememişim başka cins çıktı.
Bıcırığın flörtü var çok meşgul :)))

Mutfakta Zen dedi ki...

oh oh yesiller yesiller... kars'ta onca hamur isinden sonra yesillik görmek insanin içini açiyor!
tıjen

Gün dedi ki...

Tazeliği resimlerden belli, ben de yakında bahçe de yetiştirdiklerimin resimlerini koyacağım :)

Bu arada nesi varmış zeytinyağlı tarifinin, aynen benim pişirdiğim gibi...

kuzine dedi ki...

Sevgili Tijen;
Kars gezini ilgi ile okuyorum benimde cecil peynirlerine içim gitti, mümkün olsa da bizlerde sipariş verebilsek.

Sevgili Gün;
Dalından, sofraya o kadar tazeler.
Herşey bir yana toprakla uğraşmak, üretmek bambaşka mutluluk, paylaşılınca katmetlisi oluyor :)

Ece dedi ki...

ne güzel ne güzel ellerine emeğine sağlık kuzinecim,
birde ben bahçemi resmedip sizlere sunsam ne iyi olacak ama...
ama diyorum ve susuyorum :(( çünküm makinam yok ;(((
bu arada bir sürü bir sürü bir sürü kaç kilo olduğunu çıkaramadığım biberlerim var elimde dün topladım zaten hergün döküyorlar...
bunlardan turşu yapmak istiyorum ama sadece su,tuz limon olacak sirkeli turşu istemiyorum bir tarif verebilirmisin rica etsem...
senin turşuların meşhurdur :))
bıcırık.ın bir sevgilisi varmış artık öylemiii eee ne zaman kısmetse düğün :))
sevgiler...

munevver dedi ki...

Kuzine çok şanşlısın.Bahçen var.Bem,dün kahvaltıda maydanoz kestim.'Bahçeden' diyerek.Balkondan canım.Nanem de var.Domateslerim de Ama daha çiçekteler En büyük hayalim,bir bahçem olması.

Ben de z.yağlı fasulyenin yanında Hande gibi yoğurt seviyorum.Garip ama gerçek..

Fasulye olsun da yanında pilav da yoğurt da makbul...Afiyet olsun!

kuzine dedi ki...

Ece'ciğim;
Çok görmek isterdim bahçeni, ne keyiftir bahçeden sebze toplamak.Benim biberlerden hayır yok fidelerini pazardan almıştım, gelişemediler yada ben bakmasını bilemedim, tek tük var üzerlerinde.

Turşuyu bende sirkeli kurarım o tadı severim, senin için anneme sorayım, yazarım.

:)) Bıcığında hatırını sormuşsun düğün olmayacak gibi dişi kuş yaklaştırmıyor bile yanına.

Münevver'ciğim;
Bahçe benim değil, çok isterdim küçük de olsa bir bahçemin olmasını.

Halamın oturduğu lojmanın arka bahçesini sebze bahçesi yaptım, çok da beceremedim ama kışa sera gibi yapsak; marul, soğan yetiştirebilirmiyiz planları yapmaya başladık.

Çok gayrete geldim bilsen :))

Ece dedi ki...

neden böyle zeytinyağlımı pişirilir diye yazdın onu anlayamadım...
tekrar okudum da tarifini eee bende böyle pişiriyorum (çok azda sıcak su koyuyorum) başka pişirme şeklimi varki bu fasulyeyi anlamadım gitti...
sirkeli tarifini alayım o zaman...bir posta kurdum ben TurşuKur ile güzel oldu ona da sirke konuluyor...birde dedim sirkesiz olsun...
aman boşver turşu olsunda nasıl olursa olsun...
herkes kışlık kuruyor turşuyu biz olunca dayanamıyor bitiriyoruz bir ayda :))
sevgiler

Ece dedi ki...

Resim inşallah çekicem bitkilerim ölmeden :(
Dün domatesleri söktüm tüm yeşil ve kırmızılarını topladım geriye kalan sararmış kurumuşları söktüm attım.Biberlerim ve patlıcanlarımın maşallahı var...
inşallah göreceksin bir gün :))

yaso dedi ki...

Bunca yıldır tanırım,fasulyeyi bu kadar sevdiğini yeni öğrendim.Gel ben sana pişireyim.Ağır yaparsın dersin yaaa....

kuzine dedi ki...

Ece;
soğan pembeleştirilir, domates suyu çektirilir, fasulye kavurulur gibi yöntemlemlerle yapılabileceği için yazdım.

Bizim domateslerimiz yeni yeni yeşillendi :) siz toplayıp sökmüşsünüz bile.

Kruidnagel dedi ki...

kuzine insanin kendi bahcesinde balkonunda yetistirdigi sebzelerden aldigi tad gibisi yok, hem cok keyifli hem de acaip dinlendirici huzur verici. ben de balkonumu kucuk bir sebze bahcesi haline donusturdum, rokalar, maydanozlar, feslegenler buyudu, kabaklarim kudurdular, gecen yoldan gecen bir Hollandali esime bu incir agaci mi diye sormus...)) o kadar buyuduler yani, bir platform uzerindeler... Sanirim bir iki hafta icinde ilk urunumu alacagim, her gun birer santim daha buyuyolar... cok zevkli gercekten... en buyuk hayalim ilerde kendi bahcemin olmasi ve her cesit sebzeyi yetistirmek... neyse... sofraniz cok guzel... muhabbetiniz hep boyle daim olsun.. sevgiler..

kuzine dedi ki...

Sevgili Kruidnagel;
Bugün ilk domatesimi ve biberlerimi topladım 5-6 kg yakın da fasulye nasıl keyifliyim anlayın artık, umarım hepimizin bahçe hayalleri gerçek olur.