Dünya Emekçi Kadınlar Günü



Bu gün, her yıl bütün dünyada çeşitli sloganlarla kutlanmakta ancak tarihsel önemi ve anlamının içi boşaltılmaktadır. Yılın yalnızca bir gününde kadınların ağzına bir parça bal çaldığı Dünya Kadınlar Günü adıyla anılmaktadır.

  • 2005 yılında Bursa'da tekstil fabrikasında, kapılar üstlerine kilitli olduğu için yanarak can veren beş genç kadın;
  • 2007'de toplayacakları fındıktan kazanacakları 20-25 YTL uğruna Giresun'a giderken hayatlarını kaybeden tarım işçisi kadınlar;
  • Ceylanpınar'da süt sağarak günlük 7-8 YTL kazanmak üzere minibüsle giderken dereye düşen 12-15 yaşındaki kız çocukları;
  • sigortasız, zorunlu fazla mesailerde çalıştırılan tekstil işçileri .....

Bunlar unutularak, son yıllarda ise kadın kadına karşılıklı göbek atarak eğlenilecek bir gün gibi kutlayanlara bir hatırlatma olsun istedim.



Tarihçe
Kaynak Vikipedi, özgür ansiklopedi
8 Mart 1857 tarihinde ABD nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.
26- 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de kutlanmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanmasını kabul etti. Sendikalar yıllarca bu önemli günde kadına yönelik ayrımcılığı daha güçlü olarak dile getirdi.

Yorumlar

Delfina ; dedi ki…
Notlarını okudum,içim acıdı kuzine."Dünya Kadınlar Günü" en çok da onların anısına kutlanmalı dediğin gibi..Selam olsun hepsine...
Boncukçu dedi ki…
Sevgili Kuzine, ne güzel yamışsın.
Sevgililer günü benzeri bişey olup çıktı gerçekten de 8 Mart.
NiNo dedi ki…
kadinlar gunun kutlu olsun
yeni adresim
http://ninomutfakta.blogspot.com/
Cocukla Cocuk dedi ki…
bize gerçek anlamını hatırlattığın için teşekkürler sevgili kuzine.

Popüler Yayınlar