29 Kasım, 2007

ESRA İÇİN MİNİK PİZZA ve AÇMA



Bir gün; böyle tarif yayınlayacağım hiç aklıma gelmezdi. Bir çok blog duygularımızı dile getirdi, çoğuna katılıyorum. Esra ile fazla paylaşımımız olmadı, bloğunu tarif almak için her görüntülediğimde; gencecik, hayat dolu, herşeyini paylaşmak isteyen, genç bir öğretmenin öylece bırakıp, aramızdan ayrılmasına içim acıyor.

Esra, her tarif için bir hikayesini yazmış, benim seçtiğim tarife şu cümlelerle başlamış ;

"Sanırım çok bunalım takıldım son günlerde. Umarım çok sıkmadım sizi. Ama demiştim ya ailem gibi oldunuz. Kime anlatayım? kime dertleneyim ve naz yapayım? Tabi ki siz
Bu süre zarfında en büyük ilacım blog arkadaşlarımın sayfalarını gezmek ve yorumlar bırakmaya çalışmaktı. Fark ettim ki çok arkadaşım olmuş. Mutlu oldum. Hem de çok. Gezerken eğlendiğimde oldu hüzünlendiğimde. "
...



Açma ve Minik Pizzaların tarifleri, Esra için hazırlanan KEVGİR ÖZEL SAYISI'nda



26 Kasım, 2007

ÖĞRETMENLER GÜNÜ PASTALARI



Sınıf öğretmenlerinin, Öğretmenler Gününü kutlamak için öğrencilerin sürpriz pastaları.
Kakaolu pandispanya, çikolatalı krema ile hazırladım. Üzerine gıda boyası ile renklendirdiğim yenilebilir şeker hamuru ve alelacele hazırladığım çiçek buketi.
Yapımının çok kolay olacağını düşünerek başladım ama sonunu getiremiyeceğimi sandım. Çok uğraşmama rağmen istediğim kadar düzgün kitap görünümü olmadı. Biraz yıpranmış oldu ama çocuklar bu haline de bayıldılar :) Etiketin üzerine dilediklerini yazmak üzere boş bıraktım.



Öğrenci sayısı fazla olunca büyük bir pasta yapmak yerine ikinci bir pasta hazırladım. Yine kakaolu pandispanya, çilolatalı krema ve damla çikolata kullandım. Üzeri çikolata ganaj ile kapladım, yenilebilir şeker hamurundan hazırladığım çiçekler kullandım. Çikolata sertleşmeden çiçekleri yerleştirmek zorunda kaldım:)




Bu pastanın böyle kocaman göründüğüne bakmayın :) 17 cm çember kullanarak, küçücük 3 katlı kakaolu pandispanya, çikolatalı krema, üzeri için yenilebilir şeker hamurundan fiyongları hazırladım.

İlk yaptığım facia paket pastadan sonra :) Su'nun, öğretmeni için yaptığım bu paket pasta sanırım biraz daha düzgün oldu.

14 Kasım, 2007

KIŞ HAZIRLIKLARI, KURU YUFKA



Kış hazırlık tariflerini yazmak için epeyce gecikilmiş bir etkinlik oldu :) yenilmeye başlanılan, hatta bazıları şimdiden biten kış hazırlıkları için, çocukluğumdan özlemle hatırladığım kuru yufkayı konu olarak seçtim kendime. Kışa ve özellikle ramazan günlerine telaşla yetiştirilen, koşuşturma içerisinde bir kaç eve birden yardımlaşılarak açılan, odun ateşinde mis gibi kokular içinde yapılan kuru yufkalar.

Çocukların ateş ve hamurların yanına yaklaşılmasına izin verimezken, yavru kediler gibi merakla, yufkaların açılmasını, mis gibi odun ateşi ile karışan yufkanının dayanılmaz kokusuna yalana yalana uzaktan izlememize izin verilirdi :)

Annemin çok şey öğrendiği becerikli, tatar göçmeni, komşu ciciannemiz, acınaklı bakışlarımıza dayanamayıp, bir yufkanın arasına, biraz sanayağ sürerek bize uzattığında ise boğazsız ben, yemek yemeyen ben... nasıl yerdim.

Yufkalar açılır, işler kolaylanır sabırsızlıkla beklenilen ana sıra gelir. Demlenen yorgunluk çaylarının yanına saç üzerinde yapılan gözlemeler, sohbetler, kahkalar arasında yenilirdi. Yıllar sonra bu özlediğim kokuyu ve lezzeti kuzeli evden yazımda sizlere yazdım.

Ama bu defa yerler değişmiş, hamuru elleyebilen, oklava tutabilen, yufka pişirebilen ben etrafımızda ayni bakışlarla, sabırsızlıkla izleyen çocuklar...

İşte orada hazırlanan yufkalarla yaptığım börek ve de tarifi. Kuru yufkayı özleyenler için.




4-5 adet kuru yufka su ile ıslatılarak, yumuşatılır. Bu yufkalarla istediğiniz börek harcını, hazırlayarak istediğiniz yöntemle pişirebilirsiniz. İsterseniz sıvıyağ, yumurta, süt ile fırın tepsinize döşeyerek fırınınızda pişirebileceğiniz gibi, tavanıza döşeyerek tava böreği de yapılabilir.

Ben kısa zamanda hazırlandığı için tavada yaptım. Yufkaları tavaya yerleştirip, her kat arasına bir kasede hazırladığım, süt, sıvıyağ ve çırpılmış 1 yumurtayı karıştırarak fırça ile sürdüm. Orta katın arasına ise hazırladığım ıspanaklı harcı yaydım. Kısık ateşde bir süre altını kızartarak bir düz tabak yardımı ile ters-yüz yapıp, diğer tarafının kızarmasını sağladım.

Severim kış hazırlığını, Daha önceki yazımda nasıl abartarak domates konservesinin nasıl yapıldığını yazmıştım okuyanlar hatırlar :))

Dondurucuya yaz sebzeleri ve meyvelerini hazırlar koyarım. Taze fasulye başta gelir, sivri biber, dolma biber, közlenmiş kırmızı biber, közlenmiş patlıcan, bamya, mısır, taze barbunya gibi sebzeleri, böğürtlen, kırmızı erik, vişne, şeftali gibi dondurulmaya uygun meyveleri zamanında alır, sebze vakumlama ve paketleme aleti kullanarak, alışkanlık halinde her yıl dondurucuya hazırlarım.

Başka ne yaparım? turşu sever ben daha önce tariflerini verdiğim turşular hazırlarım. Merak ederseniz;

03 Kasım, 2007

ÇİÇEK DOĞUM GÜNÜ PASTASI



Kızımın doğum günü için hazırladığım pasta. Aslında kendisi Heartagram işareti olan siyah bir pasta istemişti, hatta bunun için hazırlık bile yaptım ama hiç içimden siyah şeker hamuru kullanmak gelmedi. Biraz benim ısrarım sonucu çiçekli, puanlı çok kısa zamanda bu pastayı hazırladım.

Nice nice yıllara Su'cuğum :)))